Категорія
Новини
Дата

Імпорт, розподілена генерація, плавучі електростанції. Як «Укренерго» готується долати дефіцит електроенергії взимку

1 хв читання

В Україні взимку не має бути відключень електроенергії, якщо погода буде теплою і росіянам не вдасться зруйнувати чергові енергооб’єкти. Але потенційний дефіцит електроенергії «Укренерго» підготувалося компенсувати кількома методами, розповів т.в.о. голови правління НЕК «Укренерго» Олексій Брехт на форумі «Енергія бізнесу 2024», організованому редакцією Forbes 9 жовтня в Києві.

⚡️ Лише 3 дні! Отримайте доступ до річної підписки Forbes Digital зі знижкою 40%. Промокод: MORNING. Оформлюйте підписку за посиланням.

Деталі

  • Відключення світла через погодні умови можуть відбуватися у грудні, січні та лютому, якщо температура триматиметься нижче -10–15°C протягом мінімум трьох днів.
  • Україні взимку може не вистачити 100 млн кВт⋅год або 120–150 МВт годинних потужностей. Щоб компенсувати дефіцит, «Укренерго» працює вже щонайменше над трьома методами.
  • До кінця жовтня Україна має завершити роботу з європейськими партнерами щодо збільшення обсягу імпорту з 1700 МВт до мінімум 2200 МВт.
  • До кінця року «Укренерго» очікує запуск 600 МВт розподіленої генерації, частина яких уже встановлена. 
  • 1 грудня [в Одеському порту] мають запустити дві плавучі електростанції на 250 МВт. «Укренерго» разом із партнерами готує для цього інфраструктуру з минулого тижня. 

Контекст

З лютого 2022-го Росія окупувала в Україні понад 18 ГВт електрогенеруючих потужностей, зокрема найбільшу в Європі Запорізьку АЕС. 9 ГВт на підконтрольній Україні території росіяни знищили обстрілами.

26 серпня РФ вперше ударила по підстанціях «Укренерго» ракетами з касетними боєприпасами. Наслідки руйнувань усували 13 днів, під час яких довелося вводити графіки відключення електроенергії для населення.

Як кожен із нас може посилити власну енергонезалежність і куди рухається ринок електроенергії, читайте в інтервʼю з гендиректором енергопостачальної компанії Yasno Сергієм Коваленком.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд