Категорія
Новини
Дата

Elementum Energy планує побудувати в Україні 400 МВт вітрової генерації

1 хв читання

Енергетична компанія Elementum Energy, що належить гедж-фонду VR Capital американця Річарда Дейтса, планує побудувати в Україні вітроелектростанції потужністю 400 МВт найближчими роками. Про це розповіла СЕО Elementum Energy Ольга Рибачук в інтерв’ю Forbes Ukraine.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • Йдеться про 200 МВт в Одеській області і 200 МВт на заході України. «Хочемо диверсифікувати розташування активів», – пояснила Рибачук.
  • Elementum Energy раніше анонсувала будівництво трьох ВЕС в Одеській області загальною потужністю близько 58,5 МВт: «Кілія», «Арциз» і «Арциз-2».
  • Окрім цього, компанія готує до будівництва два проєкти ВЕС на півдні України загальною потужністю 158 МВт, придбані в 2020–2021 роках. Вони зараз на різних стадіях і мають бути готові до будівництва влітку 2025-го, очікує Рибачук.
  • Elementum Energy на стадії перемовин щодо придбання проєктів ВЕС на заході України потужністю 200 МВт.
  • Інвестиції у ці проєкти – понад €500 млн.
  • Рибачук планує залучити зовнішнє фінансування. Компанія проводить переговори з українськими та міжнародними банками, з іноземними фінансовими інституціями IFC та DFC.

Контекст

Команда Elementum Energy – понад 70 співробітників. За підсумками 2023 року дохід від реалізації складає понад €104 млн. У власності Elementum Energy 28 сонячних електростанцій потужністю 536 МВт і дві черги вітрової генерації з доступною потужністю 95 МВт.

Elementum Energy була одним з перших великих гравців у сфері відновлюваних джерел енергії (ВДЕ), хто тимчасово припинив продажі електроенергії за зеленим тарифом і розпочав роботу у відкритому ринку.

Elementum Energy очолила рейтинг найбільших гравців «зеленої» генерації Forbes Ukraine, опублікований у журналі за серпень – вересень 2024-го завдяки електростанціям на підконтрольній території загальною потужністю 631 МВт.

ДТЕК ВДЕ Ріната Ахметова з 569 МВт стала другою через окупацію чотирьох вітроелектростанцій потужністю 498 МВт. Третя – норвезька Scatec із сонячними електростанціями потужністю 336 МВт.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд