Категорія
Новини
Дата

Інфляція у єврозоні несподівано прискорилася до 2,6%

1 хв читання

Споживчі ціни у зоні євро зросли на 2,6% у липні порівняно з минулим роком, повідомив Євростат. Це перевищило результат у 2,5% у червні, який також був медіанною оцінкою аналітиків в опитуванні Bloomberg.

Єврозона – один з найбільших і найвпливовіших економічних блоків у світі. Прискорення інфляції може змусити Європейський центральний банк з більшою обережністю ставитись до подальшого зниження процентних ставок.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • У липні найвищий річний показник інфляції зафіксовано у секторі послуг (4% порівняно з 4,1% у червні), за яким йдуть продукти харчування, алкоголь та тютюн (2,3% порівняно з 2,4% у червні) , енергоносії (1,3% порівняно з 0,2% у червні) та неенергетичні промислові товари (0,8% порівняно з 0,7% у червні).
  • У Німеччині зростання цін несподівано прискорилося (2,6% з 2,5% у червні), тоді як Іспанії спостерігалося несподівано різке уповільнення (2,9% з 2,6%). У Франції та Італії також спостерігалися вищі показники – 2,6% та 1,7% відповідно (у червні було 2,5% та 0,9%).
  • Базова інфляція, яка виключає такі волатильні компоненти, як продукти харчування та енергоносії, утримувалася на рівні 2,9% третій місяць. Економісти прогнозували невелике уповільнення.
  • Звіт є одним із важливих щомісячних показників, які будуть надані посадовим особам ЄЦБ перед їх засіданням 11-12 вересня щодо можливого зниження ставки. Аналітики Bloomberg Economics зараз прогнозують уповільнення до 2,2% у серпні.

Контекст

6 червня Європейський центральний банк (ЄЦБ) вперше за пʼять років знизив усі три процентні ставки на 25 базисних пунктів. Базова ставка за кредитами становить 4,25%, ставка за депозитами – 3,75%, ставка за маржинальними кредитами – 4,5%.

Зростання споживчих цін з середини 2021 року щомісяця перевищує цільовий показник у 2%. ЄЦБ вважає, що інфляція залишиться вищою за цільовий показник «ще протягом усього наступного року», попередила президент Крістіна Лагард раніше в липні.

30 липня стало відомо, що валовий внутрішній продукт єврозони виріс на 0,3% за квітень-червень, зберігши той же темп, що і на початку року. Це перевищило медіанний прогноз економістів у 0,2%. Франція та Іспанія перевершили оцінки, а Італія продовжила зростання, компенсувавши падіння на 0,1% у Німеччині.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд