Профіцит торговельного балансу єврозони зріс до рекордного рівня. У чому причина /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Профіцит торговельного балансу єврозони зріс до рекордного рівня. У чому причина

Getty Images

У січні торговий баланс єдиної валютної зони досяг профіциту в €28 млрд з урахуванням сезонних коливань, що є найвищим рівнем з того часу, як статистичне агентство Євростат почало відслідковувати дані у 2002 році, пише Financial Times. Минулого року торговий профіцит єврозони склав €64 млрд, що є помітним покращенням порівняно з рекордним торговим дефіцитом у €335 млрд, який вона зазнала, коли ціни на природний газ та нафту різко зросли у 2022 році.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Щомісячний профіцит торговельного балансу єврозони зріс до рекордно високого рівня на початку року завдяки різкому падінню цін на імпорт енергоносіїв та зростанню експорту.
  • Це відновлення, що відображає аналогічне покращення торговельного балансу Німеччини, є гарною новиною для європейської економіки після падіння торгівлі внаслідок вторгнення Росії в Україну.
  • Економіст консалтингової компанії Pantheon Macro Economics Клаус Вістесен вважає, що нещодавнє покращення торговельного балансу єврозони «не здається стійким», зазначивши, що торговельний дефіцит блоку з членами нафтовидобувного картелю ОПЕК впав майже до трирічного мінімуму €608 млн.
  • У січні експорт єврозони зріс на 2,1% порівняно з попереднім місяцем, чому сприяло зростання постачання на більшість основних ринків, за винятком США.
  • Імпорт у блок у січні впав на 4% у порівнянні з попереднім місяцем, при цьому різко скоротилися постачання з більшості ринків, включаючи Азію, США та членів ОПЕК.
  • Політично чутливий торговий баланс блоку з Китаєм покращився до дефіциту в €10,6 млрд в січні, найнижчого рівня за три роки, через різке щомісячне падіння поставок з Китаю і невелике зростання експорту в іншому напрямку.
  • Найсильніше зростання експорту ЄС за останній рік зафіксували до Японії (на 10%), тоді як постачання до США збільшилося на 8,5%, а до Великої Британії – на 2,5%. Але експорт до Китаю за цей період скоротився на 3%.
  • На частку Німеччини припадає більша частина покращення торговельного балансу єврозони після того, як найбільша економіка блоку повідомила про загальне позитивне сальдо торговельного балансу у розмірі €27,5 млрд у січні, що є найвищим показником за понад шість років. Профіцит торговельного балансу з країнами, які не входять до ЄС, збільшився до €12,9 млрд.

Контекст

Енергетична криза в Європі почалася у 2021 році, коли регіон вийшов із затяжної холодної зими з низькими рівнями зберігання природного газу. Занепокоєння щодо обмежених поставок посилилося, оскільки Росія почала постачати менше газу до Європи, а трейдери на той час припускали, що це була тактика тиску на європейські уряди, включаючи Німеччину, з метою схвалення запуску газопроводу «Північний потік – 2».

Європейські ціни на газ досягли піку влітку 2022 року, в якийсь момент піднявшись до більш ніж €300 за МВт·год, оскільки Росія ще більше скоротила свої поставки до регіону після вторгнення в Україну та використала свої запаси газу як зброю.

23 лютого 2024 року ціна на європейський газ впала до рівня, який останній раз спостерігався до того, як Росія почала скорочувати постачання у 2021 році, що вказує на те, що енергетична криза, що охопила регіон останні роки, добігає кінця. Ціна TTF, яка є європейським еталоном 23 лютого впала до €22,53 за МВт·год, найнижчого рівня з травня 2021 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні