Категорія
Новини
Дата

Економіка єврозони зросла на 0,3% у другому кварталі, перевершивши очікування аналітиків

1 хв читання

Валовий внутрішній продукт єврозони виріс на 0,3% за квітень-червень, зберігши той же темп, що і на початку року. Це перевищило медіанний прогноз економістів у 0,2%, пише Bloomberg. Франція та Іспанія перевершили оцінки, а Італія продовжила зростання, компенсувавши падіння на 0,1% у Німеччині.

Єврозона – один з найбільших і найвпливовіших економічних блоків у світі. Зростання її економіки стимулює міжнародну торгівлю, інвестиції, технологічний прогрес та сприяє загальній стабільності світової економіки.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Стійке зростання у ключових країнах дозволило регіону подолати несподіване скорочення економіки Німеччини.
  • Раніше цього місяця ЄЦБ попередив, що в 2024 році темпи зростання економіки будуть стриманими, і що вони вразливі до будь-якої глобальної слабкості або ескалації торгової напруженості.
  • Ірландія, економіка якої іноді впливає на загальний результат через свою роль європейської податкової бази для транснаціональних корпорацій, продемонструвала сильне зростання серед усіх країн валютного регіону протягом кварталу. ВВП країни зріс на 1,2%.
  • За даними Федерального статистичного агентства, економіка Німеччини скоротилася через скорочення інвестицій в обладнання та будівлі.
  • У Франції ВВП зріс на 0,3% за три місяці до червня, а економіка Іспанії зросла на 0,8%. Обидва ці результати відповідають результатам першого кварталу та перевищують середній прогноз економістів, опитаних Bloomberg.
  • Дані про Францію лише частково відображають вплив виборів, оголошених президентом Еммануелем Макроном 9 червня – за три тижні до закінчення другого кварталу.
  • За даними статистичного агентства INE, Іспанія, як і Франція, виграла від чистої торгівлі, але, на відміну від свого більшого сусіда, протягом кварталу вона також спостерігала високий внутрішній попит. Іспанська економіка випереджала своїх колег із єврозони в останні квартали, підтримана високою зайнятістю.

Контекст

ЄЦБ у 2022–2023 роках різко посилив грошову політику через глобальний сплеск інфляції. Зростання цін значно прискорилося ще під час пандемії COVID-19 через локдауни, що спричинили тривалі збої у світовій економіці. Інфляція сягнула рекордних за останні десятиліття темпів через енергетичну кризу, яка вибухнула на тлі повномасштабної війни РФ проти України в лютому 2022 року.

Війна спричинила безпрецедентне подорожчання природного газу після відмови країн ЄС від російського газу. І це зумовило швидке подорожчання практично усіх товарів і послуг.

6 червня Європейський центральний банк (ЄЦБ) вперше за пʼять років знизив усі три процентні ставки на 25 базисних пунктів. Базова ставка за кредитами становить 4,25%, ставка за депозитами – 3,75%, ставка за маржинальними кредитами – 4,5%. У такий спосіб ЄЦБ приєднався до центробанків Канади, Швеції та Швейцарії, які дещо раніше почали знижувати свої ставки. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд