Інфляція в березні становила 1,5%, у річному вираженні вона сповільнилась до 21,3% – Держстат /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Інфляція в березні становила 1,5%, у річному вираженні вона сповільнилась до 21,3% – Держстат

Shutterstock

Інфляція в Україні у березні порівняно з лютим становила 1,5%, з початку року – 3,0%. У річному вираженні за підсумками березня споживчі ціни знизилися до 21,3%, повідомляє Державна служба статистики.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Базова інфляція в березні порівняно із лютим становила 1,3%, з початку року – 2,5%. 
  • На споживчому ринку в березні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 2,2%. Найбільше подорожчали овочі – на 17,3%.  
  • На 1,8–0,4% зросли ціни на яйця, безалкогольні напої, мʼясо та мʼясопродукти, хліб, макаронні вироби, молоко та молочні продукти, масло, цукор, фрукти, рибу та продукти з риби. 
  • Водночас рис, продукти переробки зернових, соняшникова олія, сало подешевшали на 2,3–0,2%. 
  • Одяг і взуття подорожчали на 12,5%. Також відбулося зростання цін у сфері охорони здоров’я на 0,6%, в першу чергу за рахунок подорожчання амбулаторних послуг на 0,8%. 
  • Ціни на транспорт знизилися на 0,9% через здешевлення палива та мастил на 3,0%. Водночас на 5,3% подорожчав проїзд у залізничному пасажирському транспорті.  

Контекст

26 січня НБУ зберіг облікову ставку на рівні 25% та оновив низку макроекономічних прогнозів на 2023 рік. Нацбанк очікує темпи зростання ВВП на рівні 0,3% та інфляцію у 18,7%. Ключова причина перегляду прогнозів – ракетний терор з боку Росії та ймовірна ескалація вторгнення найближчими місяцями.

Сповільненню інфляції до 18,7% у 2023 році, якщо порівняти з попереднім прогнозом у 20,8%, сприятимуть збереження жорстких монетарних умов (НБУ очікує, що буде тримати облікову ставку на рівні 25% принаймні до першого кварталу 2024-го), зниження світової інфляції та слабший споживчий попит в умовах відключень електроенергії, йдеться в релізі НБУ. За даними НБУ, за підсумками 2022 року споживчі ціни зросли на 26,6%, що також помітно нижче за попередні очікування у 30%.

НБУ очікує, що споживча інфляція зменшиться до 10,4% у 2024 році та до 6,7% у 2025-му. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні