Андрій Пишний
Категорія
Новини
Дата

НБУ оновив прогнози на 2023 рік. ВВП практично не зростатиме, інфляція буде нижчою за 20%

2 хв читання

Андрій Пишний

Національний банк зберіг облікову ставку на рівні 25% та оновив низку макроекономічних прогнозів на 2023 рік. НБУ очікує темпи зростання ВВП на рівні 0,3% та інфляцію у 18,7%. Ключова причина перегляду прогнозів – ракетний терор з боку Росії та ймовірна ескалація вторгнення найближчими місяцями. Про це на брифінгу 26 січня повідомив голова НБУ Андрій Пишний.

Ключові факти

  • Сповільненню інфляції до 18,7% у 2023 році, як порівняти з попереднім прогнозом у 20,8%, сприятимуть збереження жорстких монетарних умов (НБУ очікує, що буде тримати облікову ставку на рівні 25% принаймні до першого кварталу 2024-го), зниження світової інфляції та слабший споживчий попит в умовах відключень електроенергії, йдеться у релізі НБУ. За даними НБУ, за підсумками 2022 року споживчі ціни зросли на 26,6%, що також помітно нижче за попередні очікування у 30%.
  • «Отримання анонсованих обсягів міжнародної допомоги та спільні дії Національного банку та уряду з активізації ринку внутрішніх боргових залучень дадуть змогу уникнути емісійного фінансування дефіциту бюджету та балансувати валютний ринок», – зазначається в документі.
  • НБУ очікує, що споживча інфляція зменшиться до 10,4% у 2024 році та до 6,7% у 2025 році. «Основний внесок в інфляцію в ці роки матиме адміністративна компонента через необхідність приведення тарифів на житлово-комунальні послуги до ринкових рівнів», – ідеться у релізі. Фактор сповільнення – зниження безпекових ризиків, повноцінне відновлення логістики та збільшення врожаїв.
  • Падіння реального ВВП у 2022-му становило 30,3%. Цього року Нацбанк очікує незначного зростання на 0,3%. «Погіршення прогнозу порівняно із жовтневими оцінками (зростання ВВП на 4%) зумовлене насамперед наслідками енергетичного терору, а також переглядом основного припущення щодо тривалості збереження безпекових ризиків», – сказано в релізі.
  • НБУ припускає за базовим сценарієм, що можливе зменшення безпекових ризиків (ідеться про воєнні дії в рамках опору вторгненню РФ) з початку наступного року. Відтак у 2024 році реальний ВВП України зросте на 4,1%, а в 2025 році економічне зростання прискориться до 6,4%.

Контекст

Підвищення облікової ставки до 25%, про яке регулятор оголосив 2 червня, стало одним із найбільш різких в історії. У грудні НБУ четвертий місяць поспіль зберіг облікову ставку на рівні 25%. Регулятор також підвищив вимоги до обов’язкових резервів банків, щоб посилити монетарну трансмісію, підтримати курсову стабільність та поступове зниження інфляції у 2023 році. 

В інтервʼю Forbes наприкінці листопада голова НБУ Андрій Пишний зазначав, що у базовому сценарії жовтневого макропрогнозу НБУ враховував ризик, що внаслідок обстрілів можуть бути недоступні до 40% генерувальних потужностей, але при цьому доступ до енергопостачання вдасться доволі швидко відновлювати. «Порушення енергетичної інфраструктури вже перевищують наші жовтневі оцінки, тому ми з високою ймовірністю будемо погіршувати прогнози економічної активності», – сказав тоді голова Нацбанку.

Міністерство економіки розглядає два альтернативні сценарії, пов’язані з обстрілами енергетичної інфраструктури України з боку РФ. Відповідно до них, у 2023 році українська економіка зростатиме, але меншими темпами – від 1% до 1,5%. Про це в інтервʼю Forbes наприкінці грудня розповіла очільниця Мінекономіки Юлія Свириденко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні