Андрій Пишний
Категорія
Новини
Дата

НБУ оновив прогнози на 2023 рік. ВВП практично не зростатиме, інфляція буде нижчою за 20%

Андрій Пишний

Національний банк зберіг облікову ставку на рівні 25% та оновив низку макроекономічних прогнозів на 2023 рік. НБУ очікує темпи зростання ВВП на рівні 0,3% та інфляцію у 18,7%. Ключова причина перегляду прогнозів – ракетний терор з боку Росії та ймовірна ескалація вторгнення найближчими місяцями. Про це на брифінгу 26 січня повідомив голова НБУ Андрій Пишний.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Сповільненню інфляції до 18,7% у 2023 році, як порівняти з попереднім прогнозом у 20,8%, сприятимуть збереження жорстких монетарних умов (НБУ очікує, що буде тримати облікову ставку на рівні 25% принаймні до першого кварталу 2024-го), зниження світової інфляції та слабший споживчий попит в умовах відключень електроенергії, йдеться у релізі НБУ. За даними НБУ, за підсумками 2022 року споживчі ціни зросли на 26,6%, що також помітно нижче за попередні очікування у 30%.
  • «Отримання анонсованих обсягів міжнародної допомоги та спільні дії Національного банку та уряду з активізації ринку внутрішніх боргових залучень дадуть змогу уникнути емісійного фінансування дефіциту бюджету та балансувати валютний ринок», – зазначається в документі.
  • НБУ очікує, що споживча інфляція зменшиться до 10,4% у 2024 році та до 6,7% у 2025 році. «Основний внесок в інфляцію в ці роки матиме адміністративна компонента через необхідність приведення тарифів на житлово-комунальні послуги до ринкових рівнів», – ідеться у релізі. Фактор сповільнення – зниження безпекових ризиків, повноцінне відновлення логістики та збільшення врожаїв.
  • Падіння реального ВВП у 2022-му становило 30,3%. Цього року Нацбанк очікує незначного зростання на 0,3%. «Погіршення прогнозу порівняно із жовтневими оцінками (зростання ВВП на 4%) зумовлене насамперед наслідками енергетичного терору, а також переглядом основного припущення щодо тривалості збереження безпекових ризиків», – сказано в релізі.
  • НБУ припускає за базовим сценарієм, що можливе зменшення безпекових ризиків (ідеться про воєнні дії в рамках опору вторгненню РФ) з початку наступного року. Відтак у 2024 році реальний ВВП України зросте на 4,1%, а в 2025 році економічне зростання прискориться до 6,4%.

Контекст

Підвищення облікової ставки до 25%, про яке регулятор оголосив 2 червня, стало одним із найбільш різких в історії. У грудні НБУ четвертий місяць поспіль зберіг облікову ставку на рівні 25%. Регулятор також підвищив вимоги до обов’язкових резервів банків, щоб посилити монетарну трансмісію, підтримати курсову стабільність та поступове зниження інфляції у 2023 році. 

В інтервʼю Forbes наприкінці листопада голова НБУ Андрій Пишний зазначав, що у базовому сценарії жовтневого макропрогнозу НБУ враховував ризик, що внаслідок обстрілів можуть бути недоступні до 40% генерувальних потужностей, але при цьому доступ до енергопостачання вдасться доволі швидко відновлювати. «Порушення енергетичної інфраструктури вже перевищують наші жовтневі оцінки, тому ми з високою ймовірністю будемо погіршувати прогнози економічної активності», – сказав тоді голова Нацбанку.

Міністерство економіки розглядає два альтернативні сценарії, пов’язані з обстрілами енергетичної інфраструктури України з боку РФ. Відповідно до них, у 2023 році українська економіка зростатиме, але меншими темпами – від 1% до 1,5%. Про це в інтервʼю Forbes наприкінці грудня розповіла очільниця Мінекономіки Юлія Свириденко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні