Категорія
Новини
Дата

Інфляція в Україні у квітні сповільнилася до 0,2%, у річному вимірі – до 17,9%

Інфляція на споживчому ринку у квітні 2023 року порівняно з березнем становила 0,2%, з початку року – 3,2%, повідомила Державна служба статистики. У річному вимірі споживчі ціни зросли на 17,9% проти 21,3% у березні. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Базова інфляція у квітні порівняно з березнем становила 0,5%, з початку року – 3%.
  • На споживчому ринку у квітні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 0,4%. Найбільше (на 7,4%) подорожчала свинина. 
  • На 1,8–0,3% зросли ціни на яловичину, мʼясо птиці, кисломолочну продукцію, безалкогольні напої, рибу та продукти з риби, хліб, овочі. Водночас на 8,7% подешевшали яйця, на 1,9–0,3% знизилися ціни на продукти переробки зернових, соняшникову олію, фрукти, рис, молоко, цукор. 
  • Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 1%, зокрема на тютюнові вироби – на 1,3%, алкогольні напої – на 0,8%.
  • Зростання цін у сфері охорони здоров’я на 1% відбулося передусім за рахунок подорожчання фармацевтичної продукції на 1,2%.
  • Ціни на транспорт знизилися на 0,7% через здешевлення палива та мастил на 2,4%. Водночас на 0,8% подорожчав проїзд у залізничному пасажирському транспорті.  

Контекст

27 квітня НБУ зберіг облікову ставку на рівні 25%. Ставка залишається незмінною з червня минулого року. 

З початку року інфляція знижувалася швидше, ніж очікувалося, у березні темпи зростання споживчих цін сповільнилися до 21,3% в річному вимірі, йдеться у пресрелізі НБУ. Це сталося, зокрема, й завдяки зміцненню готівкового курсу гривні. 

Послабленню інфляційного тиску сприяли достатня пропозиція продовольства та пального, а також швидке відновлення енергетичної системи від наслідків російських терактів, вказує регулятор. 

Попри це, через війну інфляційний тиск залишається значним, зокрема, через виробничі витрати бізнесу та складнощі з веденням діяльності та налаштуванням логістичних ланцюгів. 

За прогнозом НБУ, цьогоріч інфляція становитиме 14,8%, а наступного року взагалі повернеться до однозначного рівня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні