Категорія
Новини
Дата

Інфляція в Україні у квітні сповільнилася до 0,2%, у річному вимірі – до 17,9%

1 хв читання

Інфляція на споживчому ринку у квітні 2023 року порівняно з березнем становила 0,2%, з початку року – 3,2%, повідомила Державна служба статистики. У річному вимірі споживчі ціни зросли на 17,9% проти 21,3% у березні. 

Ключові факти

  • Базова інфляція у квітні порівняно з березнем становила 0,5%, з початку року – 3%.
  • На споживчому ринку у квітні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 0,4%. Найбільше (на 7,4%) подорожчала свинина. 
  • На 1,8–0,3% зросли ціни на яловичину, мʼясо птиці, кисломолочну продукцію, безалкогольні напої, рибу та продукти з риби, хліб, овочі. Водночас на 8,7% подешевшали яйця, на 1,9–0,3% знизилися ціни на продукти переробки зернових, соняшникову олію, фрукти, рис, молоко, цукор. 
  • Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 1%, зокрема на тютюнові вироби – на 1,3%, алкогольні напої – на 0,8%.
  • Зростання цін у сфері охорони здоров’я на 1% відбулося передусім за рахунок подорожчання фармацевтичної продукції на 1,2%.
  • Ціни на транспорт знизилися на 0,7% через здешевлення палива та мастил на 2,4%. Водночас на 0,8% подорожчав проїзд у залізничному пасажирському транспорті.  

Контекст

27 квітня НБУ зберіг облікову ставку на рівні 25%. Ставка залишається незмінною з червня минулого року. 

З початку року інфляція знижувалася швидше, ніж очікувалося, у березні темпи зростання споживчих цін сповільнилися до 21,3% в річному вимірі, йдеться у пресрелізі НБУ. Це сталося, зокрема, й завдяки зміцненню готівкового курсу гривні. 

Послабленню інфляційного тиску сприяли достатня пропозиція продовольства та пального, а також швидке відновлення енергетичної системи від наслідків російських терактів, вказує регулятор. 

Попри це, через війну інфляційний тиск залишається значним, зокрема, через виробничі витрати бізнесу та складнощі з веденням діяльності та налаштуванням логістичних ланцюгів. 

За прогнозом НБУ, цьогоріч інфляція становитиме 14,8%, а наступного року взагалі повернеться до однозначного рівня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні