Категорія
Новини
Дата

НБУ прогнозує довгострокове зниження цін основних експортних товарів України

Національний банк прогнозує тривалий період зниження світових цін на головні експортні товари України – зернові та металопродукцію, а також на енергоносії. Про це йдеться в новому інфляційному звіті НБУ. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Причина падіння світових цін на ці товари – збільшення пропозиції на ринку. За оцінками НБУ, вони досягнуть свого допандемічного рівня у 2025 році.
  • У випадку з цінами на сталь та залізну руду НБУ переглянув прогноз у бік підвищення у 2023 році в порівнянні з попереднім прогнозом. Це пов’язано із суттєвим зростанням попиту з боку Туреччини через необхідність відбудови у регіонах, що постраждали від землетрусу на початку лютого цього року. 
  • Загалом до третього кварталу 2025 року (тобто до кінця горизонту планування) Нацбанк прогнозує невпинне зниження світових цін на метал. 

 

НБУ прогнозує довгострокове зниження цін основних експортних товарів України /Фото 1
  • У випадку із зерновими у 2023 році ціни коливатимуться у відносно вузьких межах, пропозицію на ринку забезпечуватиме, зокрема, й Україна завдяки роботі зернового коридору, зазначається у звіті НБУ. 
  • Цьогоріч ціни від великого падіння втримуватимуть збільшення використання зерна в харчовій промисловості та в якості кормів, а також зниження світових запасів другий рік поспіль, за прогнозом – на 2,6%. 
  • Надалі ж нарощування виробництва пшениці та кукурудзи спричинить тривале зниження світових цін, прогнозує Нацбанк. 
НБУ прогнозує довгострокове зниження цін основних експортних товарів України /Фото 2

 

  • Збільшення економічної активності у більшості регіонів світу призведе до короткострокового підвищення світових цін на енергоносії. «Найвагоміший внесок матиме відкриття китайських кордонів для туристів та активізація незадоволеного попиту в Китаї», – йдеться у звіті НБУ. 
  • Проте надалі світові ціни на нафту перебуватимуть під тиском через нарощування виробництва у США та окремих країнах Латинської Америки й Африки. Впливатиме й пропозиція дешевої (через міжнародні санкції) російської нафти. 
НБУ прогнозує довгострокове зниження цін основних експортних товарів України /Фото 3
  • Швидке зменшення залежності Європи від трубопровідного газу з РФ на тлі збільшення виробництва та поставок СПГ у США та інших країнах призведе до здешевшання блакитного палива на всьому прогнозному горизонті – до третього кварталу 2025 року. 
  • Водночас високий попит на СПГ у країнах Азії збереже конкуренцію за ресурс з Європою, що стримуватиме ціни від стрімкого падіння, прогнозує НБУ. 
НБУ прогнозує довгострокове зниження цін основних експортних товарів України /Фото 4

Контекст

НБУ значно поліпшив макроекономічні очікування на 2023 рік. Ціни підвищуватимуться повільніше, а ВВП зросте попри війну, вважає регулятор, чиї прогнози є одним із ключових індикаторів стану справ у економіці.

У січні, коли масштаби та наслідки атак РФ на енергетичну інфраструктуру України були незрозумілими, НБУ закладав символічне зростання ВВП цьогоріч у 0,3%. Тепер же макроекономісти Нацбанку бачать підстави для економічного зростання на 2% після обвалу у 29,1% у 2022-му.

Як НБУ бачить економіку до 2025 року:

Зростання ВВП: +2%. У грошовому вимірі очікування покращилися на 525 млрд грн – з 5985 млрд грн до 6510 млрд грн. Попередній прогноз – +0,3%, до обстрілів та блекаутів – 4%.

Інфляція: 14,8% за підсумками 2023-го (18,7% в минулому прогнозі, 20,8% – прогноз до обстрілів та блекаутів). На 2024 рік НБУ прогнозує повернення до однознакових показників – 9,6%. За підсумками 2025-го – 6%, що означатиме повернення до цільового показника у 5±1%.

Дефіцит платіжного балансу: -$13,5 млрд проти $20,4 млрд у минулому макропрогнозі. У прогнозі до блекаутів – -$8 млрд.

Міжнародні резерви: $34,5 млрд за підсумками року. Минулі очікування – $27 млрд, очікування до обстрілів і блекаутів – $21,7 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні