Категорія
Новини
Дата

НБУ зберіг облікову ставку на рівні 25%, але переглянув прогноз щодо ВВП та інфляції

Національний банк зберіг облікову ставку на рівні 25%. Про це оголосив голова НБУ Андрій Пишний на брифінгу. Ставка залишається незмінною з червня минулого року. Також НБУ поліпшив свій макроекономічний прогноз на 2023 рік: ВВП країни повернеться до зростання, а інфляція сповільниться. 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Збереження ставки на рівні 25% підтримає ефекти від попередніх заходів із посилення привабливості гривневих активів, вважає регулятор. Також це дасть змогу забезпечувати стійкість валютного ринку та формувати передумови для збереження сталого тренду на зниження інфляції та пом’якшення валютних обмежень, зазначили в НБУ.
  • З початку року інфляція знижувалася швидше, ніж очікувалося, у березні темпи зростання споживчих цін сповільнилися до 21,3% в річному вимірі, йдеться у пресрелізі НБУ. Це сталося, зокрема, й завдяки зміцненню готівкового курсу гривні. 
  • Послабленню інфляційного тиску сприяли достатня пропозиція продовольства та пального, а також швидке відновлення енергетичної системи від наслідків російських терактів, вказує регулятор. 
  • Попри це, через війну інфляційний тиск залишається значним, зокрема через виробничі витрати бізнесу та складнощі з веденням діяльності та налаштуванням логістичних ланцюгів. 
  • За прогнозом НБУ, цьогоріч інфляція становитиме 14,8%, а наступного року взагалі повернеться до однознакового рівня. 
  • НБУ також поліпшив прогнози щодо зростання української економіки у 2023 році. Якщо в минулому прогнозі було символічне зростання ВВП на 0,3%, то тепер регулятор прогнозує +2% за підсумками року. 
  • Такий прогноз базується на очікуванні, що істотних дефіцитів електроенергії надалі не буде, «за винятком локальних та ситуативних дефіцитів у другому півріччі».  
  • Також позитивно має вплинути збільшення видатків бюджету на тлі значних обсягів міжнародної фінансової допомоги – це підтримає економічну активність та споживання, йдеться у пресрелізі НБУ.  
  • За даними Нацбанку, завдяки міжнародній допомозі зберігається чистий приплив валюти в Україну. Фінансова допомога партнерів компенсує дефіцит поточного рахунку, який залишається значним через збільшення імпорту на тлі поступового відновлення внутрішнього попиту, витрати українських мігрантів за кордоном, а також у зв’язку зі стриманим експортом внаслідок зниження врожаїв та обмеженості логістичних шляхів. 
  • Загальні надходження від партнерів можуть перевищити $42 млрд, завдяки чому міжнародні резерви зростуть до більш як $34 млрд (за підсумками березня вони становили $31,9 млрд). 
  • Ключовим ризиком для української економіки залишається триваліший термін та інтенсивність повномасштабної війни, наголошують у Нацбанку.
  • Як зазначили в НБУ, оновлений макропрогноз передбачає початок циклу зниження облікової ставки в IV кварталі 2023 року. Проте навіть за такого сценарію монетарні умови залишатимуться достатньо жорсткими на прогнозному горизонті з огляду на подальше сповільнення інфляції, поліпшення інфляційних очікувань та, відповідно, збереження високої реальної дохідності гривневих інструментів, ідеться у повідомленні Нацбанку.

Контекст

Підвищення облікової ставки до 25%, про яке регулятор оголосив 2 червня 2022 року, стало одним із найбільш різких в історії. На початку березня минулого року НБУ зафіксував ставку на довоєнному рівні в 10%. Тоді Нацбанк прагнув зберегти стабільність у фінансовому секторі переважно ручними методами: заморозив курс, заборонив значну частину операцій з валютою та намагався компенсувати попит на валюту продажем резервів. 

У травні ця логіка остаточно перестала працювати. НБУ довелося продати на міжбанку $3,4 млрд, тоді як у березні – травні інтервенції були близькими до $2 млрд щомісяця. Змінилися й умови в економіці – бізнес відновлюється після першого воєнного шоку та повертається до економічної логіки ухвалення рішень, заявляли тоді в НБУ.

У березні НБУ вкотре зберіг облікову ставку на рівні 25%. Регулятор також запровадив комплекс додаткових заходів для посилення конкуренції банків за строкові депозити населення. Зокрема, НБУ впровадив тримісячні депозитні сертифікати за ставкою 25% для банків і знизив ставку за депозитними сертифікатами овернайт до 20%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні