Категорія
Новини
Дата

Іноземці створили в Україні понад 2600 компаній з початку повномасштабного вторгнення. Хто найчастіше відкриває бізнес

1 хв читання

В Україні 2652 компанії було засновано іноземцями від початку повномасштабного вторгнення, повідомляє Опендатабот. Найчастіше створюють бізнес громадяни Туреччини, Узбекистану, Польщі та Америки.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Загалом гроші в Україну під час війни інвестували громадяни зі 100 країн світу.
  • Серед всіх іноземних бізнесменів найчастіше в Україні відкривали нову справу громадяни Туреччини. Вони зазначені як власники у 354 українських компаніях, що становить 13% від загальної кількості нових бізнесів з іноземними бенефіціарними власниками.
  • Громадяни Узбекистану є власниками у 274 нових українських компаніях та обіймають друге місце із 10% від загальної кількості. На третьому місці громадяни Польщі – 193 бізнеси або 7% від загальної кількості компаній з іноземними власниками, відкритих після 2022 року.
  • До топу також потрапили громадяни США, Казахстану, Німеччини, Азербайджану та Ізраїлю. Зазначається, що на одну компанію може припадати більше одного власника.
  • Найбільшим бізнесом, відкритим іноземцями від початку повномасштабної війни, стала компанія ТОВ «ТЕНС1МА» із статутним капіталом у 1,28 млрд грн. Власником бізнесу є громадянин Вірменії. 
Іноземці створили в Україні понад 2600 компаній з початку повномасштабного вторгнення. Хто найчастіше відкриває бізнес /Фото 1

Інфографіка: Опендатабот

Контекст

Минулого року українці відкрили рекордну кількість ФОПів за останнє десятиліття – 314 392, а кількість новостворених компаній приросла на 60% у порівнянні з показниками у 2022-му. Сфера перукарських послуг стала найчисельнішою серед ФОП, серед компаній значно зросла сфера будівництва.

Щокварталу Держстат оновлює зведені дані про кількість зареєстрованих підприємців і юридичних осіб. Forbes дослідив останнє оновлення і вибрав найцікавіші факти. Що відбулося в українському бізнесі за останні 12 місяців — у матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд