Категорія
Компанії
Дата

Менше фінансистів, але більше салонів краси, ecommerce і виробників дронів. Сім цікавих змін в українському бізнесі за рік

Менше фінансистів, більше салонів краси, ecommerce і виробників дронів. /Getty Images

Менше фінансистів, більше салонів краси, ecommerce і виробників дронів. Фото Getty Images

Щокварталу Державна служба статистики оновлює зведені дані про кількість зареєстрованих підприємців і юридичних осіб. Forbes дослідив останнє оновлення і вибрав найцікавіші факти. Що відбулося в українському бізнесі за останні 12 місяців?

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Майже 180 000 нових ФОП за рік

За рік, що завершився 31 березня, кількість фізичних осіб – підприємців в Україні зросла на 179 805, тобто більш як на 12%. Тенденція простежується по усій країні: темпи зростання на 11-18% – у всіх регіонах, окрім охоплених бойовими діями Донецької, Запорізької, Луганської, Харківської та Херсонської областей.

Загалом в Україні зараз зареєстровано 1,63 млн фізичних осіб-підприємців. Найбільший приріст кількості ФОП – у Київській області, у тому числі за рахунок релокації бізнесу.

Найпопулярніший запит на новий ФОП власний онлайн-магазин

Найбільша кількість поданих заявок зазначають основним видом діяльності КВЕД 47.91 «Роздрібна торгівля, що здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу інтернет». За останній рік українці зареєстрували понад 15 000 таких ФОП, збільшивши їхню кількість у півтора раза, до майже 46 000.

Барберня «Парубок» в Харкові. /надано Рамілем Насіровим

Барберня «Парубок» в Харкові. Фото надано Рамілем Насіровим

Другий за популярністю бʼюті-ФОП

Друга за розміром, але майже ідентична за кількістю (трохи менше 15 000) група зареєстрованих ФОП має основний вид діяльності КВЕД 96.02 «Надання послуг перукарнями та салонами краси». Тепер в Україні близько 69 000 таких ФОП. Зростання – на 27%.

Бум дронарства

Справжній бум відбувся у реєстрації ФОП за КВЕД 30.30 «Виробництво повітряних і космічних літальних апаратів, супутнього устаткування». Очевидно, що зростання обумовлене воєнними потребами. Кількість таких ФОП за рік зросла у 6,4 раза – до 185. Не менш активно для виробництва малих літальних апаратів реєструвалися і юридичні особи: їхня кількість із цим КВЕД за рік зросла у 2,5 раза – до 710 компаній.

Справжній бум відбувся у реєстрації ФОП за КВЕД 30.30 «Виробництво повітряних і космічних літальних апаратів, супутнього устаткування». /Getty Images

Справжній бум відбувся у реєстрації ФОП за КВЕД 30.30 «Виробництво повітряних і космічних літальних апаратів, супутнього устаткування». Фото Getty Images

Благодійних організацій вже понад 30 000

У сегменті юридичних осіб найбільш помітним трендом є активна реєстрація нових благодійних організацій. За рік їх побільшало на 10%, і тепер близько 30 600.

Компанії фінансового сектору закриваються

З іншого боку, за останній рік закрилося багато компаній у фінансовому секторі, зокрема страховики та лізингодавці. Так, закрилося 5,5% компаній, що мали КВЕД 65.12 «Інші види страхування, крім страхування життя», а також 5% компаній із КВЕД 64.91 «Фінансовий лізинг».

Вимирання архаїчних форм державного сектору

Динозаври державного сектору, успадковані з радянських часів, поступово зникають або реорганізовуються у звичайні організаційно-правові форми. Так, за рік кількість казенних підприємств скоротилася ще на чверть. Тепер їх залишилося тільки 22 на всю країну. Державних підприємств за рік стало на 4% менше, проте їх ще понад 3300. Процес триває: реорганізація ДП «Антонов» у акціонерне товариство відбулася вже після підбиття квартальних підсумків.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні