Категорія
Новини
Дата

InSoft.Partners інвестував в українську IT-компанію Vakoms. Це четверта інвестиція від початку року

Інвестиційний холдинг InSoft.Partners інвестував у сервісну компанію Vakoms. Це четверта інвестиція від початку 2023 року та сьома від початку повномасштабного вторгнення. Про це Forbes повідомила пресслужба компанії.

Ключові факти

  • Заснована в 2010 році Vakoms надає послуги ІТ-консалтингу та девелопменту в нішах IoT та Embedded. У компанії працюють понад 130 співробітників у трьох офісах – Україна, Польща, Швейцарія.
  • Сторони не розкривають розмір та деталі угоди. Бізнес засновника InSoft.Partners Віталія Горового – купувати 20-30% у перспективних IT-бізнесах, вирощувати їх у кілька разів і продавати з прибутком.
  • InSoft.Partners викупив до 30% у Vakoms, підтвердив Forbes наближений до угоди топменеджер. Контроль у компанії не змінився.

Контекст

Після інвестиції у Vakoms загальна кількість співробітників екосистеми InSoft.Partners досягла 850 людей. До холдингу входять IT-компанії Inoxoft, Linkup Studio, Indeema Software, Forbytes, Noltic, Digis із сукупною капіталізацією $60 млн, сказав Forbes Горовий.

InSoft.Partners створювався у 2016-му як інвестиційний фонд, потім став інвестиційною керуючою компанією, де його фаундер Віталій Горовий разом із партнерами – Романом Прокофʼєвим і Євгеном Собакарьовим із Jooble та Василем Хмельницьким із UFuture – інвестували в різні ІТ-проєкти. З березня 2023-го InSoft.Partners змінив бізнес-модель і трансформувався у Software Development Holding.

Бізнес-стратегія InSoft.Partners – купувати частку в IT-компанії, допомагати їй зростати у кілька разів, щоб потім вийти з капіталу з прибутком. Один із найвідоміших екзитів Горового – українська CoreValue, з якої виросла міжнародна IT-компанія Avenga.

Улітку 2021 року InSoft.Partners у синдикаті з маркетинговим агентством Belkins інвестував у реселера ліцензій Cloudfresh. Екзит відбувся вже в грудні – засновники, українці Богдан Кубенко й Олег Максимович та чех Радек Левіцек, викупили свої частки назад.

За тією ж схемою пройшла угода зі школою програмування ucode IT academy у київському інноваційному парку UnitCity. UFuture Василя Хмельницького викупив частку партнера через півтора року після старту проєкту. У січні 2022 року вони зробили екзит зі ще одного спільного проєкту – аутсорсингового бізнесу ITernal Group, який був сформований з трьох компаній Rademade, Rozdoum, Lenal. У кожній працювало близько 50 людей. Обʼєднану компанію придбала міжнародна UST зі штаб-квартирою в Алісо-Вʼєхо, США.

У липні 2023-го InSoft.Partners повідомив про екзит із придбаної під час війни вебстудії Artjoker. Засновник Роман Катеринчик викупив назад частку InSoft.Partners.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні