Категорія
Новини
Дата

Інтерес бізнесу до кредитів зріс. Банки дещо поліпшили оцінки перспектив кредитування

У IV кварталі 2022 року банки дещо поліпшили оцінки показників кредитування: респонденти відзначили зростання кредитного попиту з боку бізнесу та вперше за рік – відновлення попиту населення на іпотечні кредити. Про це повідомили в НБУ, посилаючись на опитування, яке проводилося з 16 грудня 2022 року до 12 січня 2023 року серед менеджерів 27 банків.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Учасники опитування заявили про посилення стандартів всіх видів кредитування та зниження рівня схвалення заявок, за винятком іпотеки. Банки надалі очікують стримане зростання попиту на бізнес-кредити та іпотеку й прогнозують посилення всіх видів ризиків. 
  • У жовтні–грудні 2022 року інтерес корпоративних позичальників був найбільшим до гривневих, короткострокових кредитів та з боку МСП. Натомість попит на довгострокові та валютні кредити далі знижувався. Високі процентні ставки та відсутність капітальних інвестицій, як і раніше, стримували попит на позики бізнесу, зазначили в НБУ. 
  • Більшість банків вчетверте поспіль повідомили про посилення стандартів корпоративного кредитування, більшою мірою – для довгострокових і валютних позик. 
  • Негативні споживчі настрої стримували попит населення на споживчі кредити, наголосили в Нацбанку. Водночас уперше від початку 2022 року банки повідомили про відновлення попиту населення на іпотечні кредити, зокрема через вигідніші процентні ставки. Стандарти кредитування домогосподарств посилилися четвертий квартал поспіль. 
  • Учасники опитування відзначили значне зростання процентного, валютного та операційного ризиків у ІV кварталі 2022 року. Натомість ризик ліквідності знизився вперше за чотири квартали. 
  • У наступні 12 місяців респонденти очікують помірного поліпшення динаміки корпоративного кредитування та подальшого скорочення роздрібного кредитного портфеля. 
  • Банки розраховують на зростання фондування в наступні 12 місяців, прогнозуючи припливи коштів як з боку населення, так і бізнесу. 
  • Більшість фінустанов очікують погіршення якості кредитного портфеля, однак частка таких банків зменшилася від минулого опитування. У найближчі три місяці банки очікують посилення усіх видів ризиків, проте частка таких респондентів дещо зменшилася.

Контекст

НБУ зберіг облікову ставку на рівні 25% та оновив низку макроекономічних прогнозів на 2023 рік. Нацбанк очікує темпи зростання ВВП на рівні 0,3% та інфляцію у 18,7%. Ключова причина перегляду прогнозів – ракетний терор з боку Росії та ймовірна ескалація вторгнення найближчими місяцями.

Український бізнес дещо послабив негативні очікування щодо динаміки обсягів виробництва товарів і послуг упродовж наступних 12 місяців. Такі результати опитування керівників компаній щодо ділової активності, яке НБУ провів у ІV кварталі 2022 року. Також поліпшилися прогнози майбутньої ділової активності підприємств. Оптимістичніше налаштовані підприємці й в оцінках темпів майбутньої інфляції та її впливу на споживчі настрої й купівельну спроможність населення. А ось девальваційні очікування знову погіршилися – в те, що гривні вдасться зберегти теперішні позиції у протистоянні з євро і доларом, бізнес майже не вірить.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні