Категорія
Новини
Дата

Інтерес бізнесу до кредитів зріс. Банки дещо поліпшили оцінки перспектив кредитування

2 хв читання

У IV кварталі 2022 року банки дещо поліпшили оцінки показників кредитування: респонденти відзначили зростання кредитного попиту з боку бізнесу та вперше за рік – відновлення попиту населення на іпотечні кредити. Про це повідомили в НБУ, посилаючись на опитування, яке проводилося з 16 грудня 2022 року до 12 січня 2023 року серед менеджерів 27 банків.

Ключові факти

  • Учасники опитування заявили про посилення стандартів всіх видів кредитування та зниження рівня схвалення заявок, за винятком іпотеки. Банки надалі очікують стримане зростання попиту на бізнес-кредити та іпотеку й прогнозують посилення всіх видів ризиків. 
  • У жовтні–грудні 2022 року інтерес корпоративних позичальників був найбільшим до гривневих, короткострокових кредитів та з боку МСП. Натомість попит на довгострокові та валютні кредити далі знижувався. Високі процентні ставки та відсутність капітальних інвестицій, як і раніше, стримували попит на позики бізнесу, зазначили в НБУ. 
  • Більшість банків вчетверте поспіль повідомили про посилення стандартів корпоративного кредитування, більшою мірою – для довгострокових і валютних позик. 
  • Негативні споживчі настрої стримували попит населення на споживчі кредити, наголосили в Нацбанку. Водночас уперше від початку 2022 року банки повідомили про відновлення попиту населення на іпотечні кредити, зокрема через вигідніші процентні ставки. Стандарти кредитування домогосподарств посилилися четвертий квартал поспіль. 
  • Учасники опитування відзначили значне зростання процентного, валютного та операційного ризиків у ІV кварталі 2022 року. Натомість ризик ліквідності знизився вперше за чотири квартали. 
  • У наступні 12 місяців респонденти очікують помірного поліпшення динаміки корпоративного кредитування та подальшого скорочення роздрібного кредитного портфеля. 
  • Банки розраховують на зростання фондування в наступні 12 місяців, прогнозуючи припливи коштів як з боку населення, так і бізнесу. 
  • Більшість фінустанов очікують погіршення якості кредитного портфеля, однак частка таких банків зменшилася від минулого опитування. У найближчі три місяці банки очікують посилення усіх видів ризиків, проте частка таких респондентів дещо зменшилася.

Контекст

НБУ зберіг облікову ставку на рівні 25% та оновив низку макроекономічних прогнозів на 2023 рік. Нацбанк очікує темпи зростання ВВП на рівні 0,3% та інфляцію у 18,7%. Ключова причина перегляду прогнозів – ракетний терор з боку Росії та ймовірна ескалація вторгнення найближчими місяцями.

Український бізнес дещо послабив негативні очікування щодо динаміки обсягів виробництва товарів і послуг упродовж наступних 12 місяців. Такі результати опитування керівників компаній щодо ділової активності, яке НБУ провів у ІV кварталі 2022 року. Також поліпшилися прогнози майбутньої ділової активності підприємств. Оптимістичніше налаштовані підприємці й в оцінках темпів майбутньої інфляції та її впливу на споживчі настрої й купівельну спроможність населення. А ось девальваційні очікування знову погіршилися – в те, що гривні вдасться зберегти теперішні позиції у протистоянні з євро і доларом, бізнес майже не вірить.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні