«Інтерпайп Сталь» попередила про наслідки нових правил імпорту електроенергії і просить Кабмін переглянути норму про 80% /пресслужба Інтерпайп
Категорія
Новини
Дата

«Інтерпайп Сталь» попередила про наслідки нових правил імпорту електроенергії і просить Кабмін переглянути норму про 80%

1 хв читання

пресслужба Інтерпайп

Електрометалургійний комплекс «Інтерпайп Сталь» просить уряд скоригувати постанову №611 від 30 червня 2024 року щодо імпорту 80% електроенергії для власних потреб. Нова норма може призвести до негативних наслідків для усієї промисловості, йдеться у пресрелізі компанії.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Деталі

  • «Інтерпайп Сталь» наголосила, що зараз потужність міждержавних перетинів для імпорту електричної енергії становить 1,7 ГВт, що значно менше за потреби всього українського бізнесу. Тобто, міжнародні домовленості держави не дозволяють виконувати нові правила, запроваджені урядом у травні, зазначила компанія.
  • На практиці це може призвести до штучного, навіть спекулятивного зростання попиту на імпортну електроенергію, ціна на яку може зрости до будь-якого рівня, прогнозують в «Інтерпайп». Але задля невідключення її зможуть та будуть сплачувати лише ті підприємства, які мають мінімальні витрати на електрику в структурі собівартості своєї продукції.
  • Електроенергія займає майже 25% у собівартості сталевої заготовки, яку «Інтерпайп Сталь» постачає на заводи з виробництва сталевих труб та залізничної продукції в рамках вертикальної інтеграції групи Інтерпайп. 
  • Здорожчання та підвищений попит на електроенергію не тільки вкрай негативно відобразиться на конкурентоздатності готової продукції Інтерпайпу, а також може призвести до неспроможності придбати 80% електроенергії.  

Контекст

Постанова №611 передбачає, що промислові споживачі електроенергії звільняються від планових відключень, якщо обсяг імпорту в їх структурі споживання становить щонайменше 80%. Раніше цей норматив становив 30% з травня по вересень 2023 року і 50% з жовтня 2023 року по квітень 2024 року.

Раніше Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат, який входить до групи «Метінвест», заявив, що може повністю припинити роботу через нову норму про імпорт 80% електроенергії від своїх потреб.

У 2023-му «Інтерпайп» отримав $989 млн виторгу, що відповідає рівню 2022-го. Прибуток зріс на 24%, до $252 млн. Компанія виробляє безшовні труби і залізничні колеса. Обʼєднує пʼять заводів: «Інтерпайп Нижньодніпровський трубопрокатний завод», «Інтерпайп Новомосковський трубний завод (НМТЗ)», «Інтерпайп Ніко-Тьюб», «Дніпропетровський Втормет» і «Інтерпайп Сталь».

Заводи «Інтерпайпу», що розташовані у Дніпропетровській області, забезпечують роботою майже 9000 людей у прифронтовому регіоні. Зокрема, близько 3000 осіб працюють на трубному заводі у Нікополі, що офіційно визнано зоною бойових дії. 

У 2023 році група «Інтерпайп» реалізувала 387 000 т трубної продукції та 95 000 т залізничної продукції. За підсумками минулого року група сплатила рекордну суму податків та зборів – 4,4 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд