Категорія
Новини
Дата

Інгулецький ГЗК Метінвесту може зупинити роботу. Причина – нові правила уряду для імпортерів електроенергії

2 хв читання

Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат, який входить до групи «Метінвест», може повністю припинити роботу через нещодавнє рішення Кабінету міністрів про те, що гарантії постачання електроенергії надаватимуться лише тим підприємствам, які імпортують 80% від своїх потреб, про це Forbes Ukraine повідомили в компанії.

Минулорічна постанова передбачала, що уникнути відключень можуть підприємства, які імпортують від 30% до 50% електроенергії від споживання залежно від пори року. 

Ключові факти

  • У листі до прем’єр-міністра та голів парламентських комітетів гендиректор Ігорь Тонєв зазначає, що ГЗК стурбований рішенням уряду від 30 травня про збільшення попередньої норми з 30% з травня по вересень і 50% з жовтня по квітень до 80%. 
  • Він наголосив, що рішення ухвалили без належної дискусії та обговорення, що позбавило споживачів можливості висловити свої зауваження й пропозиції, «ігноруючи негативні наслідки».
  • Тонєв пояснив, що підвищення норми купівлі імпортної електричної енергії до 80% від загальної потреби підприємства змушує промисловість відповідно збільшувати обсяги імпорту електричної енергії, що стимулює штучне збільшення попиту на аукціонах з розподілу міждержавних перетинів та призводить до спекулятивного зростання цін на імпортну електричну енергію. 
  • «Враховуючи те, що вартість електричної енергії до прийняття зазначеної постанови в пікові години вже становила від 160 до 200 €/МВт-год, подальше підвищення цін становить серйозну загрозу для промислових підприємств», – йдеться в листі.
  • Він додав, що на Інгулецькому ГЗК витрати на електроенергію становлять 51% від собівартості виробництва залізорудної сировини. Тим часом підвищення вартості електроенергії може негативно позначитися на конкурентоспроможності підприємства на міжнародному ринку.
  • «Придбання імпортної електричної енергії у розмірі 80% від власного споживання стає недосяжним для ПрАТ «ІнГЗК» через зависоку ціну, що може призвести до повної зупинки комбінату. Лише внаслідок зупинки одного ПрАТ «ІнГЗК» виробництво залізорудної продукції в Україні скоротиться на 2,7 млн т, що приведе до падіння ВВП на 4 млрд грн, втрати 0,7 млрд грн податкових надходжень та близько $150 млн валютної виручки», – повідомив Тонєв.
  • Зазначається, що зупинка виробництва залізорудної продукції призведе до зменшення обсягів і залізничних і морських перевезень, а також до зниження попиту на продукцію машинобудівництва.
  • «Це може спровокувати ланцюжкову реакцію, яка негативно позначиться на суміжних галузях економіки й загострить економічну кризу», – сказано в листі.
  • Тож, Інгулецький ГЗК просить уряд розглянути можливість повернення до попередніх умов гарантування енергопостачання або скоригувати норму імпорту до 50% протягом усього року. А також збільшити обласні ліміти споживання на обсяги імпортованої електричної енергії.

Контекст

Зараз українські підприємства «Метінвест», окрім тих, які розташовані у Маріуполі та Авдіївці, продовжують працювати з різним рівнем завантаження, враховуючи фактори безпеки, наявність персоналу, забезпечення електропостачання, а також логістичні та економічні чинники, зазначили в компанії.

За підсумками 2023 року «Метінвест» скоротила виробництво чавуну та сталі на 36%, до 1,7 млн т, і на 31%, до 2 млн т відповідно, порівняно з 2022-м.

У 2023 році група «Метінвест» скоротила виробництво готової продукції на 18% проти 2022-го, до 2,2 млн т. 

Чистий збиток групи Metinvest B.V. (материнська компанія групи «Метінвест») у 2023 році скоротився до $194 млн порівняно з $2,2 млрд за підсумками 2022-го. Виторг зменшився до $7,4 млрд з $8,3 млрд, показник EBITDA – до $861 млн з $1,8 млрд, свідчать фінансові результати групи за 2023 рік.

У квітні «Метінвест» впровадив нову модель роботи криворізьких видобувних підприємств. З квітня керує Центральним, Інгулецьким та Північним ГЗК єдиний адміністративно-управлінський центр. Для цього створено гірничовидобувний департамент у структурі дирекції групи, який очолив Ігор Тонєв, якого також призначено на посаду єдиного гендиректора трьох ГЗК.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні