Категорія
Новини
Дата

Іран заборонив майнінг криптовалют на чотири місяці. Причина – дефіцит електроенергії

Влада Ірану оголосила заборону на видобуток криптовалют до 22 вересня. Рішення ухвалили після того, як в містах відбулися незаплановані відключення електроенергії, пише BBC.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • Президент Ірану Хасан Рухані заявив, що основною причиною відключень електроенергії була посуха, яка вплинула на вироблення гідроелектроенергії.
  • Однак майнінг криптовалют викачує з мережі понад 2 ГВт кожен день. Цієї енергії вистачить для забезпечення потреб близько 1 млн середньостатистичних домогосподарств. 
  • На Іран припадає приблизно 4,5% усього видобутку біткоїнів. 

Контекст

Наразі банки Ірану відрізані від світової фінансової системи, а експорт нафти різко впав у результаті санкцій, відновлених США 2018 року. Це позбавило країну основного джерела валюти й доходів. 

За даними аналітичної компанії Elliptic, якраз біткоїни дають змогу країні обійти санкції й використовувати криптоактиви для закупівлі імпортних товарів.

Іранська влада офіційно визнала майнінг криптовалют у 2019 році. Також у країні встановлений режим ліцензування, який вимагає від майнерів ідентифікувати себе, платити більш високий тариф за електроенергію та продавати здобуті біткоїни Центральному банку Ірану.

Ліцензовані підприємства з видобутку криптовалют уже добровільно припинили свою діяльність. Але неліцензовані, яких у країні налічується близько 85%, продовжують майнити. Процес майнінгу вимагає величезних обчислювальних потужностей і, своєю чергою, споживає величезну кількість енергії. 

Зокрема, через це один із лідерів галузі Внутрішня Монголія, автономний регіон на півночі Китаю, заборонила майнінг криптовалют. Внутрішня Монголія стала єдиною провінцією Китаю, яка не змогла досягти цільових показників споживання енергії в 2019 році.

Також 12 травня Tesla призупинила купівлю автомобілів із використанням біткоїнів через негативний вплив майнінгу криптовалют на довкілля. Адже для виробництва енергії в основному використовується викопне паливо, яке призводить до викидів вуглецю в атмосферу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні