Категорія
Новини
Дата

Історичний центр Одеси включено до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

Історичний центр Одеси потрапив до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Цей статус місто-порт отримало за результатами 18-ї позачергової сесії ЮНЕСКО в Парижі 25 січня.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО включив культурний та історичний монумент «Історичний центр міста-порту Одеси» до переліку Світового спадку, що знаходиться під загрозою. Це означає, що місто віднині знаходиться під захистом ЮНЕСКО.
  • Новий статус Одеси може забезпечити захист культурній спадщині міста, що знаходиться у постійній небезпеці після повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого 2022 року. Також статус надасть місту доступ до фінансової та технологічної міжнародної допомоги.  
  • Внесення до списку центру Одеси схвалила панель з 21 держави – членів Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. «За» – шість голосів, «проти» – один, ще 14 утрималися. 
  • Національна комісія України у справах ЮНЕСКО висловила вдячність голові Комітету всесвітньої спадщини – Її Високості Принцесі Хайфу Аль Могрін за позицію та відсіч спроб Росії зірвати розгляд українського досьє під час сесії КВС.
  • Цьому рішенню передувала тривала робота Міністерства закордонних справ України, Національної комісії України у справах ЮНЕСКО, Міністерства культури та інформаційної політики України та Одеської міської ради, зазначила голова Нацкомісії України у справах ЮНЕСКО Еміне Джапарова.

Контекст

«Одеса – дуже європейське місто. Його будували європейські архітектори, зокрема італійці. Тож Одеса заслуговує зайняти почесне місце в основному списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО», – сказала представниця офісу ЮНЕСКО в Україні К’яра Децці Бардескі, коли вперше завітала у місто у листопаді 2022 року.

МКІП ініціювало включення історичного центру Одеси до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у серпні 2022 року за прискореною процедурою. Документ «Історичний центр міста-порту Одеси» Україна офіційно передала на розгляд ЮНЕСКО у жовтні. 

Одеса перенесла декілька масштабних обстрілів російською армією з початку вторгнення. Зокрема, у липні 2022 року через ракетний удар постраждала будівля Одеського художнього музею. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні