Категорія
Новини
Дата

Кабмін направив угоду про вільну торгівлю з Туреччиною на затвердження до Верховної Ради

Кабінет Міністрів схвалив законопроєкт про ратифікацію угоди про вільну торгівлю між Україною та Туреччиною. Документ відправлять на розгляд Верховної Ради, повідомила пресслужба Мінекономіки.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Угода передбачає, зокрема, скасування Туреччиною ввізного мита майже для 93,4% промислових товарів та 7,6% сільгосптоварів. Після закінчення дії перехідних періодів (три – сім років) Туреччина повинна скасувати ввізні мита ще для 1,5% промислових товарів та для 28,5% сільгосптоварів.
  • Україна зі свого боку скасує ввізні мита приблизно для 56% промислових товарів та 11,5% сільгосптоварів. Після закінчення дії перехідних періодів (два – пʼять років для промтоварів, два – десять років для сільгосптоварів) Україна повинна скасувати ввізні мита ще для 43,2% промтоварів та для 53,7% сільгосптоварів.
  • Угода охоплює торгівлю товарами та послугами, застосування положень Конвенції Пан-Євро-Мед для визначення походження товарів, права інтелектуальної власності, застосовування санітарних та фітосанітарних заходів, скасування технічних барʼєрів у торгівлі, е-комерцію, митне співробітництво, комерційну присутність підприємств, а також застосування захисних заходів.
  • Законопроєкт тепер має ухвалити Верховна Рада. Після ратифікації парламентами країн угода набере чинності за два місяці після отримання підтвердження про завершення усіх процедур.

Контекст

Туреччина історично є одним із найбільших торговельних партнерів України. У 2023 році Україна експортувала до Туреччини товарів на суму $2,4 млрд, згідно з даними Держмитслужби. Отже, на Туреччину припадало 6,5% всього експорту України.

Понад 80% експорту генерує продукція АПК. Зокрема значними статтями експорту є рослинні олії (понад $0,8 млрд), зерно ($0,6 млрд), насіння олійних ($0,4 млрд).

Імпорт товарів з Туреччини до України в 2023 році становив $4,7 млрд. Частка Туреччини в українському імпорті – 7,4%. Україна імпортує з Туреччини широкий асортимент товарів: енергоресурси ($0,6 млрд), продукцію АПК ($0,6 млрд), продукцію легкої промисловості ($0,5 млрд), вироби чорної металургії ($0,5 млрд), машини та обладнання ($0,5 млрд).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні