Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада затвердила оновлену угоду про вільну торгівлю з Канадою

Верховна Рада ратифікувала угоду про вільну торгівлю між Україною та Канадою. За відповідний законопроєкт №0242 проголосували 317 народних депутатів, повідомив нардеп від фракції «Голос» Ярослав Железняк.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Оновлена угода замінить наявну, яка діяла з 2017 року. Ратифікований документ поєднує торгівлю товарами, послугами, здійснення інвестицій та економічну співпрацю між Україною та Канадою. 
  • Основними відмінностями нової угоди стане те, що на додаток до скасування тарифів Україна і Канада розширюють можливості для підприємств, які мають не тільки українську, а ще й іноземну складову у своїй продукції.
  • Ще одним важливим елементом угоди стане те, що вона дозволятиме сторонам все, що не заборонено. 
  • Окремо прописані гарантії для інвесторів, а також система захисту інвестицій, яка базується на найсучасніших правових інструментах.
  • Один із розділів містить угоду про цифрову торгівлю, яка окреслює усі основоположні свободи в цій сфері. 
  • Крім того, нова угода регулює фінансові послуги, тимчасовий вʼїзд для ділових осіб, телекомунікації, торгівлю та гендер, торгівлю і малі та середні підприємства, а також питання торгівлі та корінних народів. 

Контекст

Угода про вільну торгівлю між Канадою та Україною набула чинності 1 серпня 2017 року. Вона дала змогу скасувати імпортні мита на більшість товарних позицій.

На рівні урядів Україна та Канада оновили угоду у квітні 2023 року. А підписана вона була 22 вересня минулого року під час візиту президента Володимира Зеленського до Оттави.

У лютому 2024 року Палата громад парламенту Канади підтримала угоду більшістю голосів та направила її до Сенату для затвердження.

20 березня Сенат парламенту Канади ухвалив у третьому читанні законопроєкт C-57, яким імплементується модернізована угода про вільну торгівлю між Україною та Канадою (CUFTA). 

За даними посольства України в Канаді, за 2022 рік обсяг торгівлі товарами між Україною та Канадою зменшився на 35,3%, до $272,3 млн. Експорт українських товарів зменшився на 34%, до $105,7 млн, імпорт канадських товарів – на 36,1% та склав $166,6 млн. Негативне сальдо – $60,8 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні