Категорія
Новини
Дата

Харківський бізнес отримав податкові пільги. Місцева влада розраховує на держбюджет

У Харкові юридичні особи та ФОПи отримали пільги зі сплати податків за землю та нерухомість. Таке рішення ухвалено 30 квітня на позачерговій сесії міськради. Місцева влада розраховує на додаткові дотації з держбюджету.

Інвестувати? Почекати? Продавати? Війна змінює все, крім обов’язку лідера приймати виважені рішення. Вже 30 травня 40+ спікерів поділяться досвідом на Першій щорічній конференції про фінанси, інвестиції та економічне зростання. Купуйте квиток за посиланням.

Ключові факти

  • З 1 квітня по 30 червня 2024 року для юридичних осіб і ФОПів скасовано податкове зобов’язання після нарахування орендної плати за земельні ділянки комунальної форми власності. Ставка земельного податку складатиме 0% від їх нормативної грошової оцінки.
  • Також на цей період ставку податку за нерухоме майно (якщо це не земельна ділянка, яка перебуває у власності юросіб) встановлено на рівні 0%. 
  • Крім того, ФОПів четвертої групи повністю звільнили від податків.
  • Якщо влада бюджет громади Харкова отримуватиме додаткові дотації з держбюджету, то пільги будуть продовжені на кожні три наступні місяці, йдеться у повідомленні.
  • Надані пільги призведуть до втрати близько 1 млрд грн з міського бюджету, зазначив харківський міський голова Ігор Терехов.
  • «У нас є певна домовленість з урядом, і за умови дотації від держави ми зможемо пролонгувати надані пільги. Таким чином будемо балансувати», – наголосив мер.

Контекст

12 квітня премʼєр Денис Шмигаль повідомив, що влада Харкова звільнить бізнес від місцевих податків на тлі постійних обстрілів міста росіянами і знищення критичної інфраструктури. Він уточнив, що недоотримані доходи влада компенсує з державного бюджету. «Це стосується Харкова, але й для всіх інших територій це діє. Ми це зробили універсальним механізмом», – пояснив Шмигаль.

В Україні від податків може звільняти Верховна Рада шляхом внесення змін до Податкового кодексу України. Ставки місцевих податків встановлює місцева влада.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні