Категорія
Новини
Дата

Кількість кримінальних справ проти бізнесу зросла у 2,6 раза за 2023 рік

1 хв читання

У 2023 році 5015 українських приватних компаній було згадано в судовому реєстрі як фігурантів кримінальних справ. Кількість проваджень зросла у 2,6 раза за рік. Про це повідомив сервіс Опендатабот з посиланням на судовий реєстр.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Минулий рік став рекордним за кількістю відкритих кримінальних проваджень проти бізнесу – 43 138.
  • Із 5015 компаній шість згадано в справах про легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, та чотири – про колабораційну діяльність. 
  • 2839 компаній уже стали фігурантами в кримінальних провадженнях у 2024 році. З них одна компанія згадується у контексті звинувачення за держзраду, три – за колабораціонізм та ще 10 – за відмивання коштів.
Кількість кримінальних справ проти бізнесу зросла у 2,6 раза за 2023 рік /Фото 1

Контекст

Жодна резонансна справа щодо корупційного тиску на бізнес, яка перебуває на контролі громадського руху «Маніфест 42», не закрита. Силовики продовжують використовувати кримінальні провадження для вимагання хабарів, розповіли 12 липня власники та топменеджери українських підприємств на круглому столі, організованому ГО «Маніфест 42». Рада з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану при президенті України доопрацювала проєкт змін до КПК України щодо захисту бізнесу від тиску правоохоронних органів.

До 80% кримінальних справ проти бізнесу не мають вироків або справи взагалі не доходять до суду. Компанії отримують паперові листи від прокуратури щодо закриття справ, але не можуть використати ці документи для підтвердження своєї репутації через його паперовий формат, чинність якого складно підтвердити, зазначає Опендатабот.

Вирішенням проблеми могло б стати посвідчення таких документів електронним підписом – з відповідною ініціативою Опендатабот звернувся до Офісу Генеральної прокуратури. Проте Офіс Генпрокуратури відхилив пропозицію про електронний підпис на відповідях органів процесуального керівництва у кримінальних провадженнях.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд