Категорія
Новини
Дата

Жодна резонансна справа щодо тиску на бізнес не закрита – «Маніфест 42»

3 хв читання

Жодна резонансна справа щодо корупційного тиску на бізнес, яка перебуває на контролі громадського руху «Маніфест 42», не закрита. Силовики продовжують використовувати кримінальні провадження для вимагання хабарів. Про це розповіли власники та топменеджери українських підприємств на круглому столі, організованому ГО «Маніфест 42». Рада з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану при президенті України доопрацювала проєкт змін до КПК України щодо захисту бізнесу від тиску правоохоронних органів.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Власник компанії Concord Capital Ігор Мазепа повідомив, що жоден чиновник чи працівник правоохоронних органів, який взяв участь у скандальних обшуках і затриманнях у січні 2024 року, не поніс відповідальності. 
  • За його словами, справа досі не закрита, майно та документи, вилучені під час обшуків, не повернені. 
  • Власник компанії EDS Ukraine Олександр Запишний повідомив, що причиною масованих обшуків і вилучення коштів з боку СБУ наприкінці червня 2024-го стала інформація про те, що одна з компаній-партнерів до широкомасштабного вторгнення 2022 року мала бізнес у РФ. 
  • Сама EDS Ukraine ніколи не мала жодних проектів у Росії та не співпрацювала з підприємствами держави-агресора, наголосив Запишний. «До нас прийшли по справі щодо ніби-то співпраці з росією іншої компанії, але чомусь забрали документи щодо нашого контракту з УЗ. І звичайно вилучили кошти. Я будував цей бізнес 15 років, зараз в мене більше немає бажання інвестувати», – зазначив підприємець.
  • Власник компанії «Медінова» Віктор Московченко повідомив, що вилучені під час обшуків готівкові кошти компанії зникли з сейфу прокуратури Голосіївського району Києва. Звинувачений у викраденні більше 4 млн грн слідчий випущений на свободу судом під особисте зобовʼязання без будь-якої застави. Справа проти компанії, яка базується на експертизі щодо завищеної вартості медичного обладнання, передана в НАБУ. 
  • Також про відсутність будь-якого прогресу в напрямку закриття резонансних справ на круглому столі повідомили компанії «Пожмашина», Arricano Real Estate PLC та X-парк. Про корупційний тиск з боку працівників Нацполіції заявила київська мереже кафе «Тихе місце».
  • Рада з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану при президенті України доопрацювала проєкт змін до КПК України щодо захисту бізнесу від тиску правоохоронних органів, повідомив на заході член Ради Дмитро Олійник.
  • Документ пропонує обмежити підстави для арешту рахунків і майна, термін такого арешту не зможе перевищувати двох місяців. 
  • Крім того, забороняється під час обшуків вилучати майно, критично важливе для продовження діяльності підприємства. Також запропоновано значно розширити права адвокатів при обшуках, конкретизовані повноваження працівників правоохоронних органів. 
  • Переможці конкурсів, тендерів та інших операцій з державним майном через три роки набувають статусу добросовісного набувача і відповідні договори не зможуть бути оскаржені правоохоронними органами, йдеться у проєкті.

Контекст

23 січня за підсумками засідання РНБО президент Володимир Зеленський анонсував мораторій на «маски-шоу», створення Ради з підтримки підприємництва та зміни до закону про БЕБ для «обмеження тиску на легальний бізнес». 

Що стосується тримісячної перерви від перевірок, то РНБО рекомендувало Офісу генпрокурора, ДБР, Нацполіції, БЕБ, СБУ утриматися від перевірок компаній, якщо це може зашкодити їхній підприємницькій діяльності. Про деталі суспільного договору між бізнесом та владою, читайте в матеріалі Forbes.

За даними Офісу генпрокурора, в Україні 77% кримінальних справ проти бізнесу порушуються правоохоронцями без подальшої передачі до суду з обвинувальним актом. Цей показник сягнув історичного максимуму.

У січні–жовтні 2023 року лише 23% кримінальних проваджень у сфері господарської діяльності доходили до суду з обвинувальним актом. Це на третину менше, ніж у попередні роки.

Кількість закритих кримінальних справ щодо господарської діяльності у 2023-му є найнижчою за останні пʼять років. У квітні цього року під час зустрічі з бізнесом та Радою бізнес-омбудсмена вже ексзаступник генпрокурора Дмитро Вербицький заявив, що після проведення аудиту близько 19% справ проти бізнесу були закриті

Своєю чергою «Маніфест 42» закликав Офіс генпрокурора оприлюднити номери «закритих справ» проти бізнесу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд