Категорія
Новини
Дата

Кількість продажів нерухомості в Україні впала у вісім разів

У другому кварталі 2022 року нотаріуси оформили угоди купівлі-продажу на 20 480 об’єктів нерухомості, свідчать дані Опендатабот. Зокрема, кількість купівель квартир склала 13% від торішніх показників.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За квітень, травень та червень поточного року було оформлено 9417 угод про придбання квартир. Це 13%, порівнюючи з відповідним періодом торік.
  • Дещо більше угод за цей період нотаріуси оформили щодо купівлі-продажу земельних ділянок – 11 060. Це майже 16% від торішніх показників за другий квартал.
  • Нині в Україні працює 4917 нотаріусів. Для порівняння: до моменту вторгнення РФ в Україну в лютому їх було 6560. 
Кількість продажів нерухомості в Україні впала у вісім разів /Фото 1

Кількість продажів нерухомості у другому кварталі впала у вісім разів

Контекст

З 24 лютого до травня реєстри продажу нерухомості були закриті. Це фактично паралізувало угоди з купівлі-продажу. Офіційно реєстри відкрили у травні, але не в усіх регіонах. Тут відігравала роль близькість фронту та активних бойових дій. Але навіть після відкриття реєстрів у тилових містах продажі не активізувалися.

28 лютого Кабмін ухвалив постанови про умови функціонування нотаріату та реєстраторів в умовах воєнного стану. Цими постановами встановили низку обмежень, які періодично змінюють чи доповнюють. Зокрема, було введено норму, за якою забороняли купувати/продавати нерухомість за довіреністю. 

До війни на Київ та передмістя припадала половина від усього ринку житлової нерухомості України. Наприкінці 2021 року тільки в Києві на стадії будівництва чи підготовчих робіт перед здачею було 176 житлових комплексів. Станом на середину червня у столиці працювало близько 40% наявних будівельних майданчиків, а середня ціна квартир у київських новобудовах, свідчать дані ЛУН, повернулась до довоєнних значень.

Утім, ринок нерухомості далекий від відновлення. Продажі відновив лише кожен пʼятий об’єкт, порівнюючи з обсягами, які продавалися у січні, каже засновник компанії M4U Володимир Даниленко. Окрім відсутності попиту через фінансові проблеми та невизначеність у звʼязку з війною, сфера будівництва вже зараз відчуває брак матеріалів, особливо імпортного виробництва.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні