Категорія
Новини
Дата

Кількість звернень до Ради бізнес-омбудсмена зросла. Найбільше хвилюють підприємців податкові питання

1 хв читання

У першому кварталі 2024 року Рада бізнес-омбудсмена отримала 345 звернень від представників бізнесу, з яких установа закрила 162 справи. Це на вісім звернень більше порівняно з четвертим кварталом 2023 року. Левова частка звернень стосувалася податкових питань, йдеться у звіті Ради бізнес-омбудсмена, опублікованому 5 червня.

Ключові факти

  • У першій трійці проблем бізнесу знову опинились податкові питання (60%), дії правоохоронних органів (14%) та митні питання (7%). 
  • За звітний період на адресу податкової надійшло 207 скарг. Їх кількість майже не змінилася порівняно з попереднім кварталом (206 скарг).
  • Рада з’ясувала, що 99+% податкових надходжень забезпечуються саме за рахунок добровільної сплати податків, а частка надходжень від донарахувань, визначених в результаті перевірок, за останні 6 років не досягала і 1%. 
  • Податкові перевірки ділова спільнота сприймає як фіскально-каральний інструмент держави, зазначає Рада бізнес-омбудсмена. Про це свідчить й низький рівень довіри як до центрального апарату ДПС – 19%, так і до регіональних податкових органів – 13%. 
  • Незмінною в порівнянні з попереднім кварталом залишилася кількість скарг від бізнесу на недобросовісну поведінку правоохоронних органів – 48 скарг. 
  • Звернення стосувались неспівмірності застосованих правоохоронними органами заходів стосовно бізнесу під час кримінального провадження, неповернення тимчасово вилученого майна під час обшуків тощо.
  • Кількість скарг на митну тематику дещо зменшилась – 23 звернення в порівнянні з 32 зверненнями за попередній квартал. 
  • Значна кількість звернень стосувалась питань коригування митної вартості при імпорті товарів, затримок митного оформлення товарів, однак додались також питання відмов у митному оформленні експорту деяких категорій товарів, йдеться у звіті Ради бізнес-омбудсмена.
  • Рада наголошує на нагальній потребі не лише змін в податковому адмініструванні, а й закликає державу відійти від нищівних практик «покарання» бізнесу (незалежно від того доброчесний він чи ні) за будь-яку, навіть дрібну помилку. На думку Ради, держорганам слід дотримуватися принципу належного урядування, йти на прямий контакт з бізнесом та консультувати його, перш ніж «здійснювати постріл» у тих, хто нині підтримує економіку країни. 

Контекст

За даними Офісу генпрокурора, в Україні 77% кримінальних справ проти бізнесу порушуються правоохоронцями без подальшої передачі до суду з обвинувальним актом. Цей показник сягнув історичного максимуму.

За три квартали минулого року лише 23% кримінальних проваджень у сфері господарської діяльності доходили до суду з обвинувальним актом. Це на третину менше, аніж у попередні роки.

Кількість закритих кримінальних справ щодо господарської діяльності у 2023 році є найнижчою за останні пʼять років. 

За 10 місяців 2023 року Державна податкова служба донарахувала бізнесу 46 млрд грн, а після програних судів у держбюджет надійшло лише близько 2 млрд грн, заявляв бізнес-омбудсмен Роман Ващук на початку року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні