Категорія
Новини
Дата

Чому справа 2013 року стала нагальною у воюючій країні? Бізнес-омбудсмен прокоментував затримання Ігоря Мазепи

Правоохоронні органи мають аргументувати нагальність розслідування справи 11-річної давнини проти засновника Concorde Capital Ігоря Мазепи. Про це в коментарі Forbes сказав бізнес-омбудсмен Роман Ващук. 

Ключові факти

  • Якщо в країні залишаються певний світогляд та кадри з 2013 року, то постає питання, що вони роблять в країні, яка воює у 2024 році та яка є кандидатом до Європейського Союзу (ЄС), зазначив Ващук.
  • За його словами, правоохоронні органи мають забезпечити баланс між негативними наслідками для осіб та компаній та інтересами держави. «Наразі незрозуміло, чи була витримана ця пропорція», – вважає Ващук. 
  • Він також зазначив, що до Ради бізнес-омбудсмена поки не надходила скарга від компанії Concord Capital чи повʼязаних компаній. При цьому бізнес-омбудсмен зазначив, що це не перша справа, яка має довгу історію. У 2023 році РБО розслідувала справу бізнесмена Ігоря Тинного, яка стосувалася придбання у 2014–2018 році будівель у районі Оболонської набережної Дніпра.

Контекст

18 січня Ігоря Мазепу затримали о 15:00 під час перетину українсько-польського кордону, а в компанії відбулися обшуки. У коментарі Forbes Concorde Capital заявила, що слідчі дії повʼязані з позицією Мазепи щодо тиску на бізнес. Згодом стало відомо, що співробітники ДБР затримали Юрія Мазепу – брата власника інвестиційної компанії Concord Capital Ігоря Мазепи. 

За версією слідства, бізнесмен є організатором схеми протиправного заволодіння землями, на яких розташовані гідротехнічні споруди критичної інфраструктури – Київської ГЕС. В Офісі генпрокурора зазначили, що засновник інвестиційної компанії, його брат та інші учасники схеми з використанням корупційних зв’язків у державних органах незаконно заволоділи землями водного фонду, на яких розташовані гідротехнічні споруди Київської ГЕС. Йдеться про земельну ділянку у Вишгородському районі площею понад 7 га вартістю більше 20 млн грн.

У Concorde Capital повідомили, що правоохоронці вимагатимуть для Мазепи обрання запобіжного заходу з можливістю внесення 700 млн грн застави.

Сам Ігор Мазепа заявив, що не розуміє суті звинувачень ДБР проти нього – «нікому ніяких державних ділянок не виділяв». У коментарі на своїй сторінці у Facebook Мазепа зазначив, що із «російського сліду» в цій справі – хіба що деякі російські слова, «які я почув при затриманні». 

Він підтвердив, що підозра стосується виділення земельної ділянки на 2,4 га, що нібито завдало збитків державі на 7 млн грн. «Кажуть, виділили з порушенням законодавства. Чому прийшли до мене – не ясно, бо я нікому ніяких державних ділянок не виділяв. Відповіді на питання, чи затримали тих, хто виділяв, я не отримав», – написав Мазепа. Відносно застави він наголосив, що «з цифрами у прокурорів біда». Детальніше про справу Мазепи – у матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні