Категорія
Новини
Дата

Податкова програє у судах до 90% справ проти бізнесу – бізнес-омбудсмен

За 10 місяців 2023 року Державна податкова служба донарахувала бізнесу 46 млрд грн, а після програних судів у держбюджет надійшло лише близько 2 млрд грн. Про це в інтерв’ю «Юридичній Газеті» сказав бізнес-омбудсмен Роман Ващук. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За словами Ващука, після судів, які скасовують штрафи накладені податківцями, до бюджету гроші майже не потрапляють. «Візьмемо приклад перших 10 місяців 2023 року. Було донараховано в податкових перевірках 46 млрд грн. У бюджет надійшло понад 2 млрд грн. Отже, коефіцієнт корисної дії всієї цієї метушні… Ми пробуємо його розглянути», – зазначив бізнес-омбудсмен.
  • Ващук озвучив гіпотезу, що у податкова програє у судах від двох третіх до 90%. «На рік вони видають 350-400 млн у судових коштах. Врахуйте кошти самих податківців…. Є поки непідтверджена можливість того, що держава працює собі в мінус», – наголосив бізнес-омбудсмен.

Контекст

За даними Офісу генпрокурора, в Україні 77% кримінальних справ проти бізнесу порушуються правоохоронцями без подальшої передачі до суду з обвинувальним актом. Цей показник сягнув історичного максимуму.

У січні–жовтні 2023 року лише 23% кримінальних проваджень у сфері господарської діяльності доходили до суду з обвинувальним актом. Це на третину менше, аніж у попередні роки.

Кількість закритих кримінальних справ щодо господарської діяльності у 2023 році є найнижчою за останні пʼять років. 

Протягом жовтня-грудня 2023 року Рада бізнес-омбудсмена отримала 337 скарг компаній щодо недобросовісної поведінки державних органів та закрила 220 справ. Податкові питання бізнесу очолюють рейтинг скарг до Ради, склавши 61% від усіх звернень.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні