Категорія
Новини
Дата

Китай планує запровадити обовʼязкові перевірки безпеки для ШІ-сервісів

Китай вимагатиме перевірки безпеки сервісів генеративного штучного інтелекту, перш ніж вони отримають дозвіл працювати, що викликає невизначеність щодо чат-ботів, подібних до ChatGPT, які нещодавно представили найбільші технологічні компанії країни Baidu та Alibaba, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Постачальники послуг повинні гарантувати, що контент є точним і поважає інтелектуальну власність, а також не дискримінує та не ставить під загрозу безпеку, йдеться у проєкті керівних принципів, опублікованих Управлінням кіберпростору Китаю (CAC) для громадського обговорення. 
  • Оператори ШІ також повинні чітко маркувати контент, створений ШІ, йдеться у заяві інтернет-регулятора країни.
  • Вимоги CAC доповнюють зростаючі спроби Пекіна регулювати зростання генеративного ШІ після того, як ChatGPT від OpenAI запустили індустрію у листопаді. Китай не приховує свого бажання підняти рівень ШІ у той час, коли країна перебуває у конфлікті зі США через технології. Але залишається незрозумілим, як уряд має намір стимулювати та контролювати галузь. 
  • Запропоновані принципи, по суті, переносять чинні правила щодо даних та контенту до області ШІ.
  • Китай, ймовірно, заборонить іноземні послуги ШІ, зокрема, від OpenAI або Google, як це було з американськими пошуковиками й соціальними мережами. Пекін наполягає на жорсткому контролі за онлайн-контентом. «Швидка реакція CAC на цю нову технологію ясно демонструє його регуляторні амбіції у цій сфері, – каже Анжела Чжан, доцент права в Університеті Гонконгу. – Ці розробки, ймовірно, вплинуть на китайське регулювання ШІ в майбутньому».
  • Пекін планує запровадити правила, що регулюють використання ШІ у низці галузей. У лютому офіційні особи Міністерства науки і технологій заявили, що уряд наполягатиме на безпечному та контрольованому застосуванні послуг ШІ, який він вважає стратегічною галуззю.
  • Крім того, регулятор підкреслив, що послуги ШІ мають бути прозорими щодо даних та алгоритмів, які використовуються при навчанні їхніх моделей, що посилило увагу Пекіна до збереження контролю за конфіденційною та цінною інформацією.
  • «Постачальники послуг повинні надавати певну інформацію про дані, що використовуються при навчанні ШІ, включаючи походження, розмір і тип даних», – йдеться в заяві CAC.

Контекст

Глобальний інтерес до генеративного ШІ, який навчається виконувати дії на основі минулих даних для створення нового контенту, різко зріс після випуску ChatGPT від OpenAI, наприкінці минулого року.

Акції низки китайських ШІ-компаній зросли цього тижня після повідомлень про випуск їхніх власних інструментів ШІ. Ажіотаж у Китаї щодо місцевих конкурентів ChatGPT спровокований постачальником пошукових систем Baidu Inc., чий запуск Ernie Bot минулого місяця не справив враження на інвесторів.

У понеділок, 10 квітня, китайська компанія SenseTimе, що займається ШІ, представила безліч нових продуктів ШІ, включаючи чат-бот під назвою SenseChat.

У вівторок, 11 квітня, Alibaba Group Holding Ltd продемонстрував свою генеративну модель ШІ Tongyi Qianwen AI і заявив, що вона буде інтегрована в усі програми компанії в найближчому майбутньому, пише Reuters. Спочатку Tongyi Qianwen буде інтегрований в DingTalk, додаток Alibaba для обміну повідомленнями на робочому місці, і його можна буде використовувати для підбиття підсумків нарад, написання електронних листів і складання ділових пропозицій. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні