Категорія
Новини
Дата

Акції китайської Baidu впали після демонстрації чат-бота Ernie AI

Акції китайської пошукової компанії Baidu впали на 10% у четвер, 16 березня, після того, як вона показала лише попередньо записане відео свого чат-бота зі штучним інтелектом Ernie у першій публічній презентації відповіді Китаю на ChatGPT, пише Financial Times.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Технологічна компанія заявила, що Ernie змінить бізнес, і протягом кількох тижнів обговорювала плани щодо впровадження генеративного штучного інтелекту (ШІ) у свою пошукову систему та інші продукти. 16 березня мільйони людей, які очікували на презентацію, не мали жодного уявлення про те, чи зможе чат-бот Baidu конкурувати з ChatGPT.
  • Під час демонстрації бота засновник Baidu Робін Лі стояв поруч із відкритим екраном чату та ставив питання, які попередньо були введені в чат-бот. Він визнав, що компанія лише показала демонстрацію технології, яку раніше підготувала.
  • Лі сказав, що деякі користувачі скоро зможуть протестувати Ernie самостійно, але не назвав термін повного публічного розгортання. Компанія починає з обмеженого громадського випуску для ділових партнерів.
  • Запланований запуск Ernie відбувається в міру того, як американські групи, такі як OpenAI та Google, продовжують досягати успіхів у розвитку генеративного ШІ. Майже кожен китайський технологічний гігант поспішає розгорнути внутрішню версію ChatGPT, і аналітики кажуть, що, на їхню думку, роки інвестицій Baidu у ШІ та розробку технології вивчення природної мови дали групі раннє лідерство.
  • Розчарування, однак, було помітно в живих коментарях, опублікованих багатьма з 2 млн людей, які спостерігали за виступом Лі у додатку для соціальних мереж WeChat. Наприкінці приблизно 45-хвилинної демонстрації користувачі WeChat писали «І це все?», а також жартували про падіння акцій компанії. Два співробітники Baidu сказали, що вони розчаровані запуском.
  • За словами двох людей, протягом кількох місяців компанія відволікала внутрішні ресурси на створення Ernie, у тому числі перерозподіляла більшу частину серверів Baidu із потужними чіпами Nvidia A100 команді ШІ.

Контекст

16 березня Baidu Inc. планувала запустити свій аналог сервісу ChatGPT під назвою Ernie Bot, пише The Wall Street Journal. За словами співробітників найбільшого китайського оператора пошукових систем, вони намагалися вкластися до визначеного терміну, але чат-бот ще перебував у режимі навчання.

За даними джерел, над розробкою чат-бота на базі ШІ, який отримав назву Ernie Bot, цілодобово працювали сотні людей. Іншим командам було запропоновано позичити своїх співробітників і свої потужні компʼютерні чипи, які китайські компанії більше не можуть купувати через санкції США. Деякі співробітники сказали, що цього часу недостатньо, щоб створити продукт, що добре функціонує.

Компанія заявила, що підписала угоди з більш ніж 400 китайськими компаніями, які зможуть використовувати Ernie Bot у своїх продуктах і послугах. 

Успішний запуск може допомогти компанії, яка в останні роки втратила популярність у інвесторів, повернутися до лав найвідоміших технологічних компаній Китаю. Невдача може призвести до того, що компанію спіткає та ж доля, що і Google, який втратив $100 млрд своєї ринкової капіталізації після того, як чат-бот на основі ШІ видав фактичні помилки у демоверсії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні