Обкладинка альбому RoboWave репера Krechet, створена ШІ-інструментом Midjourney
Категорія
Життя
Дата

В Україні з’являються перші альбоми та кліпи, створені штучним інтелектом. Як ШІ може змінити українську креативну індустрію

Обкладинка альбому RoboWave репера Krechet, створена ШІ-інструментом Midjourney

Перший у світі ШІ-трек вийшов у 2016-му, і з того часу партнерство артистів зі штучним інтелектом набирає обертів. Українські виконавці стали на цей шлях в 2023-му – поки що переважно задля експерименту. Як ШІ трансформує музичну індустрію в Україні та світі

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

RoboWave – перший в Україні музичний альбом, повністю згенерований штучним інтелектом. Автор ідеї – репер Krechet. Обкладинку створив Midjourney, тексти пісень – ChatGPT, музику та кліп теж написав ШІ.

У альбомі чотири треки: Minecraft, Wednesday Addams, Huggy Wuggy та Garten of Banban. Найуспішніший кліп Minecraft зібрав понад 25 000 переглядів за 12 днів. Попередній кліп Krechet на пісню «До батьків» із співачкою Kola набрав понад 53 000 переглядів за три місяці. Найпопулярніший трек альбому на Spotify – Garten of Banban із майже 16 000 прослуховувань.

«Коли я почав працювати над цим релізом, зрозумів, що композитори, автори текстів та дизайнери більше не потрібні, – коментував Krechet вихід свого альбому. – Прикольно та водночас лякає, що багато людей можуть залишитись без роботи». 

Наступний крок зробила співачка Kola: ШІ-кліп на пісню «Інші ми». Однокадрове відео з виконавицею зняли на вулицях Києва. Поки що робота з ШІ триває – інструмент додає у кліп різні ефекти та об’єкти, як-от квіти і будинки. 

Як ШІ змінює музичний світ

Існує ціла індустрія, побудована навколо ШІ-програм для створення музики, пише The Verge. Більшість систем працюють на основі глибинного навчання: програмне забезпечення «слухає» сотні годин музики та аналізує їх, щоб знайти шаблони. ШІ зважає на гармонію, темп, тривалість та співвідношення між нотами, щоб писати власні мелодії.  

У 2016 році система штучного інтелекту Flow Machines написала для Sony CSL Research Laboratory пісню Daddyʼs Car. Алгоритм проаналізував близько 45 пісень The Beatles і створив мелодію у стилі гурту. За шість років трек зібрав на YouTube майже 3 млн переглядів. 

Далі в роботу включився композитор Бенуа Карре, який вдосконалив звучання і написав текст.

Рік потому співачка Тарін Саузерн випустила альбом I AM AI, написаний за допомогою штучного інтелекту. Для його створення Саузерн скористалась чотирма ШІ-композиторами. За трохи більше року перша пісня з альбому Break Free зібрала понад 2 млн переглядів на YouTube.

Як працювати із ШІ-композиторами? Інструменту Amper Music виконавиця давала вказівки про темп треку, його тональність та використані інструменти та об’єднувала запропоноване в куплети та приспів.

«У мене з’явився співавтор, який не втомлюється і має нескінченні знання про створення музики, – казала Саузерн CNN Tech. – Я можу контролювати процес: обираю, що мені подобається, а що ні». Написання структури пісні тепер у 20 разів швидше, ніж у випадку людей-музикантів, зазначала співачка ще п’ять років тому.  

«Люди-творці та люди-музиканти нікуди не дінуться, – казав СЕО Amper Music Дрю Сільверстейн у коментарі CNN. – Ми робимо так, щоб вам не довелося витрачати 10 000 годин і тисячі доларів на купівлю обладнання, щоб поділитися ідеями». 

Як ШІ допомагає музичній індустрії в Україні

«Ми використали ШІ тільки в деяких фрагментах відео та для створення обкладинки», – описує співачка Kola створення кліпу. Артистка «співпрацювала» із моделлю ШІ Stable Diffusion, яка додає нові об’єкти чи змінює наявні у готових зображеннях. Достатньо прописати, що має змінитись на картинці, а що – ні.

З недоліків – робота з ШІ забирає багато часу. Генерація зображення для 15 секунд відео займає приблизно три години, каже оператор Олександр Багазій, який працює над кліпом Kola. Зазвичай від фіналу зйомок до створення кліпу проходить близько двох тижнів. У випадку використання ШІ робота може тривати один-два місяці.

Однак використання ШІ здешевлює виробництво. «Спеціаліст коштує дорого, – каже Багазій. – Не знаю, скільки коштував би кліп, якби ці ефекти створювала людина». 

Нейромережі можуть зробити дешевшими організацію концертів, переконаний співзасновник Concert.ua Євген Лисенко. На його думку, ШІ може зменшити кількість витрачених на організацію годин, забезпечити більш точне планування витрат та оптимізувати використання ресурсів. 

Штучний інтелект може розпланувати розклад виступів та забезпечити найкращий досвід для слухачів. Він здатен сформувати програмні розклади для відвідувачів з різними музичними смаками. 

«Організація івентів та продаж квитків пов’язані з постійним аналізом великої кількості даних, – каже Лисенко. – Це доволі нудний процес, де легко щось пропустити. ШІ не знає втоми, тому точно буде у цьому корисним».

Для музикантів співпраця з ШІ – експеримент. У Moзgi Entertainment до нейромереж звертаються за вирішенням операційних завдань, оптимізацією процесів і збором інформації. До використання у креативній діяльності поки що ставляться скептично.

Ключове питання: чи буде людей задовольняти продукт, творчу частину якого згенерував ШІ, міркує продюсерка лейблу Moзgi Entertainment Ірина Горова. Вона згадує серію відео, у якій герої відомих фільмів і серіалів – від «Гаррі Поттера» до «Зоряних війн» – зображені в стилістиці бренду Balenciaga. «Це крута технічна реалізація, – переконана Горова. – Але чи буде цікаво людям дивитися подібні відео, наприклад, у Gucci? Навряд».

Солістці гурту Go_A Катерині Павленко подобається можливість мати ШІ-помічника. «Ще років 10 тому я починала вивчати музичний продакшн і мріяла, що колись зможу транслювати свої музичні ідеї одразу з голови в проєкт, – каже виконавиця. – Тоді це здавалося утопічним жартом, зараз – стає реальністю».

Як ШІ змінить майбутнє музичної індустрії? У артистів, які намагаються вкладати в пісні душу, а не штампувати треки, суттєво не зміниться нічого, переконана Павленко з Go_A. Ніщо не замінить енергетику артиста, його унікальний стиль, власне відчуття музики, погоджується Горова. 

«ШІ може створити трек з набору звуків, який відповідатиме певним стандартам, – додає продюсерка. – Але круті ідеї та хіти – нестандартні та зазвичай народжені в творчому потоці цілої команди, яка генерує це на рівні відчуттів». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні