Термінал у порту Сучжоу, Китай /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Китай посилив контроль за товарами, що постачаються до РФ. Це вже вплинуло на російських імпортерів

2 хв читання

Термінал у порту Сучжоу, Китай Фото Getty Images

Китай з 1 липня посилив експортний контроль над продукцією, яка може використовуватися у військовій промисловості та товарах подвійного призначення. Таке рішення 30 травня ухвалило Міністерство торгівлі КНР, пише The Moscow Times.

США та їх союзники заявляють, що компоненти з Китаю є основною у підтримці російського ОПК, продукція якого використовується у війни проти України.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • У списку – обладнання, програмне забезпечення, технології, запчастини, комплектуючі, двигуни для авіації та космонавтики; компоненти для виробництва газових турбін; частина устаткування і софту для ливарної та металургійної промисловості; будь-яка проєктна і технологічна документація для цих галузей. 
  • Для експорту цієї продукції відтепер потрібен дозвіл Мінторгівлі або ліцензія на експорт товарів подвійного призначення. Нові вимоги запроваджуються для всіх експортерів. 
  • Це вже ускладнило доставку в РФ промислового обладнання і техніки, скаржаться російські імпортери. Деякі з них уже зіткнулися через це з проблемами, пише видання.
  • Тепер набагато більше вантажів будуть оглядатися митниками, – розповів імпортер промислового обладнання. Раніше в нього оглядали «добре, якщо один контейнер із 50», а цього тижня оглянули абсолютно всі контейнери, хоча в них були товари, які не потрапляли до списку для контролю, зазначило видання. 
  • Більше оглядів – більше документів і навантаження на митників, довше оформлення, заявив інший імпортер, який постачає в Росію вироби з металу. Усі затримки і додаткові витрати підвищать вартість доставки вантажів та їхні ціни.
  • Крім того, огляди ставлять під загрозу сірі та чорні схеми поставок – коли під виглядом однієї продукції декларується інша, наприклад, запчастини до літаків їдуть як пластикові тазики, або взагалі не декларується частина вантажу, говорить співрозмовник видання.

Контекст

США та союзники неодноразово застерігали Китай щодо постачання до РФ товарів, які та може використати для військових цілей. Зокрема, раніше йшлося про постачання технологій, нелетальної допомоги на кшталт шоломів і бронежилетів та обладнання для виготовлення зброї.

На Китай припадає основний внесок у підтримці російської оборонно-промислової бази, заявляв в інтервʼю BBC News під час візиту до Пекіна у квітні держсекретар США Ентоні Блінкен. І хоча Китай, за його словами, не постачає Росії зброю та боєприпаси напряму, він надає їй критично важливі компоненти.

Росія вийшла на історичний максимум з виробництва зброї, заявив глава Держдепартаменту США. Москва отримує «величезну кількість» верстатів, мікроелектроніки, оптики переважно з Китаю. «70% верстатів і 90% мікроелектроніки надходять із КНР», – зазначив Блінкен.

Офіційний Пекін заперечував військову допомогу Росії.

Експорт Китаю до Росії в березні скоротився вперше із середини 2022 року на тлі зростаючих погроз США застосувати вторинні санкції щодо китайських банків та компаній за можливу підтримку РФ у війні проти України.

У травні під американські санкції потрапили 20 компаній, зареєстрованих у Китаї й Гонконгу. Ці підприємства, згідно із заявою США, експортували до РФ товари для створення безпілотників, а також допомагали Москві обходити західні санкції для отримання мікроелектроніки та інших технологій.

Китайські та російські компанії розробляють ударний безпілотник, подібний до іранського Shahed, якими РФ атакує Україну, повідомили цього тижня Bloomberg європейські чиновники, знайомі із цим питанням. Це може означати, що Пекін, ймовірно, наближається до надання летальної військової допомоги Росії, від якої застерігали західні чиновники.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд