Категорія
Новини
Дата

Китай зажадав від РФ газ за внутрішньоросійськими цінами, проєкт «Сила Сибіру – 2» зайшов у глухий кут – FT

2 хв читання

Лідери РФ та Китаю Володимир Путін і Сі Цзіньпін не змогли домовитися про будівництво газопроводу «Сила Сибіру – 2» під час нещодавнього візиту Путіна до Пекіна, пише Financial Times з посиланням на джерела. На заваді стали вимоги Пекіну щодо ціни майбутніх поставок газу. 

Після втрати суттєвої частки європейського ринку через санкції за війну в Україні РФ намагається збільшити експорт до Китаю. 

Деталі

  • Китай хоче купувати російський газ за «суттєво субсидованими» внутрішніми російськими цінами, натомість РФ вважає це «необґрунтованим», кажуть співрозмовники видання.
  • Китай також дав зрозуміти, що планує купувати невелику частку з 50 млрд кубометрів на рік, які Москва хоче поставляти по «Силі Сибіру – 2».
  • Через те, що переговори щодо газопроводу зайшли в глухий кут, у ще не опублікованому звіті одного великого російського банку газопровід було виключено з базового прогнозу для «Газпрому».
  • Це призвело до зниження очікуваного прибутку експортної монополії майже на 15% у 2029 році, коли, згідно з розрахунками банку, газопровід мав бути запущений, зазначає видання.
  • Розбіжності в цьому питанні стали причиною того, що глава «Газпрому» Олексій Міллер не супроводжував Путіна під час його візиту до Китаю.

Контекст

Зараз РФ експортує газ в Китай трубопроводом «Сила Сибіру», максимальна проєктна потужність якого – 38 млрд куб. м на рік. У 2023 році обсяг експорту газопроводом досяг 22,7 млрд куб. м. «Газпром» очікує виходу «Сили Сибіру» на повну експортну потужність до 2025-го.

У 2022 році, до вторгнення РФ в Україну, «Газпром» підписав другу угоду про постачання 10 млрд куб. м на рік до Китаю, а початок поставок запланований на 2027-й.

Крім того, РФ розраховує побудувати газопровід «Сила Сибіру – 2», яким до Китаю може постачатися до 50 млрд куб. м газу на рік із родовищ на Ямалі. «Газпром» планував ввести в експлуатацію «Силу Сибіру – 2» до 2030-го.

Росія вже постачає Китаю газ із суттєвими знижками. До 2027 року російський газ для Китаю обходитиметься на 28% дешевше, ніж для споживачів у Європі та Туреччині, свідчать дані Мінекономрозвитку РФ. 

У 2024-му експортна ціна для китайського ринку становитиме $257 за 1000 куб. м проти $320,3 для європейського і турецького ринків. Однак у наступні три роки різниця почне зростати. У 2025 році ціна для Китаю буде на рівні $243,7, а для Європи і Туреччини – $320,1, у 2026-му – $233 і $320 відповідно, а у 2027-му – $227,8 і $315,4.

«Газпром», який вперше з початку століття показав багатомільярдні збитки,

все ще експортує трубопровідний газ до кількох європейських країн, хоча 2023 року поставки до Європи впали до найнижчого рівня від початку 1970-х років і, за підрахунками Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), становили приблизно 45 млрд куб. м. До війни в Україні «Газпром» експортував у європейському напрямку в середньому 150 млрд куб. м на рік, а 2018-го встановив рекорд – 201 млрд куб. м.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні