Категорія
Новини
Дата

Китай та РФ розробляють ударний безпілотник для застосування в Україні – Bloomberg

1 хв читання

Китайські та російські компанії розробляють ударний безпілотник, подібний до іранського Shahed, якими РФ атакує Україну. Про це пише Bloomberg із посиланням на європейських чиновників, знайомих із цим питанням. Це може означати, що Пекін, ймовірно, наближається до надання летальної військової допомоги Росії, від якої застерігали західні чиновники.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Компанії провели переговори в 2023 році для копіювання іранського ударного безпілотника Shahed і почали розробляти й тестувати власну версію цього року. Очікується, що цей ударний безпілотник поставлятимуть до Росії, розповіли джерела агентства. Наразі китайські безпілотники не використовувалися у війні проти України, уточнили вони.
  • Якщо РФ отримає китайський безпілотник, то це означатиме поглиблення підтримки Пекіном Москви, попри неодноразові попередження з боку США та їхніх союзників. 
  • Водночас офіційні особи США заявляють, що Китай утримується від прямого надання зброї та артилерії, що означало би безпрецедентну ескалацію й майже напевно спровокувало б потужні санкції проти другої за величиною економіки світу.
  • За оцінками США, Китай зважує, чи надсилати РФ повністю збудовані безпілотники, але водночас надсилає комплекти, з яких можна зробити ударні дрони, розповів співрозмовник агентства, знайомий із цим питанням. 
  • США все ще не мають переконливих доказів, що Китай надає летальну зброю Росії, хоча й визнають, що інші країни можуть мати іншу інтерпретацію.

Контекст

У 2023 році WSJ писала, що китайські деталі продовжують надходити до Ірану, забезпечуючи його програми безпілотників, попри тиск збоку США та союзників.

Китай публічно заперечує надання будь-якої військової допомоги Росії, але тамтешні компанії, зокрема держпідприємства, продавали російським військовим продукцію подвійного призначення, стрілецьку зброю, дрони, навігаційне обладнання та захисне спорядження, повідомляло Міноборони США у жовтні минулого року.

У квітні цього року джерела Bloomberg повідомляли, що Китай посилив свою підтримку Росії, надаючи, зокрема, супутникові знімки для ударів по українських цілях, а також мікроелектроніку та верстати для танків. Співрозмовники видання розповіли, що підтримка Китаю також включає оптику, паливо для ракет і посилення космічної співпраці.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд