Категорія
Новини
Дата

ЄС запроваджує тимчасові мита на імпорт електромобілів з Китаю

1 хв читання

Європейська комісія запровадила тимчасове компенсаційне мито на імпорт акумуляторних електромобілів із Китаю, повідомляє пресслужба інституції. Зазначається, що переговори з Китаєм продовжаться.

Рішенню передувало розслідування щодо субсидій, яке розпочалося минулого року. У перші два місяці цього року найбільшими напрямками експорту китайських електромобілів, гібридів і водневих авто були Бельгія, Велика Британія, Німеччина та Нідерланди.

📲 Forbes Ukraine у WhatsApp. Підписуйтесь й читайте головне про бізнес та економіку

Ключові факти

  • Індивідуальні мита, що застосовуються до трьох вибраних китайських виробників, такі: BYD – 17,4%, Geely – 19,9% та SAIC – 37,6%.
  • Інші виробники у Китаї, які не пройшли перевірку комісією, обкладаються митом у розмірі 20,8%. Мито для інших компаній, що не співпрацювали під час розслідування ЄС, становить 37,6%.
  • Порівняно зі ставками, попередньо оприлюдненими 12 червня, мита були скориговані у бік невеликого зниження.
  • Ці тимчасові мита застосовуватимуться з 5 липня 2024 року протягом максимального терміну в чотири місяці. 
  • Протягом цього терміну має бути ухвалено остаточне рішення про кінцеві мита шляхом голосування держав-членів ЄС. Після ухвалення це рішення зробить мита остаточними на період у пʼять років.

Контекст

4 жовтня 2023 року ЄК офіційно ініціювала розслідування щодо імпорту акумуляторних електромобілів із Китаю. Заходи вживаються на тлі того, як блок щосили намагається захистити автомобільну промисловість регіону з мільйонами робочих місць.

У рамках розслідування, що триває, ЄК дійшла попереднього висновку, що ланцюжок створення вартості акумуляторних електромобілів в Китаї отримує вигоду від несправедливого субсидування, що створює загрозу економічної шкоди для виробників у ЄС. У ході розслідування також було вивчено ймовірні наслідки та вплив цих заходів на імпортерів, користувачів та споживачів до ЄС.

Рішення щодо електромобілів наслідує приклад США, які минулого місяця ввели 100% мито на імпорт електромобілів з Китаю, хоча цей захід носить більш символічний характер, оскільки в даний час автомобілі практично не поставляються.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд