Контейнерний термінал у порту Ляньюньган, провінція Цзянсу в Східному Китаї, 12 квітня 2024 року. /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Експорт Китаю до Росії в березні обвалився вперше за майже два роки на тлі загрози вторинних санкцій

Контейнерний термінал у порту Ляньюньган, провінція Цзянсу в Східному Китаї, 12 квітня 2024 року. Фото Getty Images

Експорт Китаю до Росії в березні скоротився вперше із середини 2022 року на тлі зростаючих погроз США застосувати вторинні санкції щодо китайських банків та компаній за можливу підтримку РФ у війні проти України, пише Bloomberg.

Ключові факти

  • Китайський експорт до Росії скоротився в березні на 15,7% проти цього ж місяця 2023 року, свідчать дані китайської митниці. Це сталося вперше з червня 2022-го, зазначає видання.
  • У перші місяці після вторгнення РФ в Україну фінансові та торгові санкції обвалили російський імпорт, але з часом поставки почали відновлюватися. За підсумками 2023 року, товарообіг між Росією та Китаєм досяг рекордних $240 млрд.
  • Попередження з боку США про ризик вторинних санкцій ведуть до того, що «розрахунки за торговельними операціями тепер займають більше часу, і російським імпортерам для забезпечення поставок доводиться все більше покладатися на країни Центральної Азії», зазначив економіст Bloomberg Economics Олександр Ісаков.
  • «Деякі заходи США мають руйнівний ефект, але ще занадто рано говорити про те, наскільки вони довготривалі. Найімовірніший результат – китайці будуть більш обережними», – вважає Олександр Габуєв, директор Євразійського центру Carnegie Russia. 

Контекст

У грудні минулого року президент США Джо Байден дозволив американському Мінфіну вводити вторинні санкції проти компаній та фінансових організацій третіх країн за співпрацю з Росією.

Після цього китайські банки відмовилися приймати платежі з Росії у доларах, оскільки ті відстежуються США. А вже з січня фінансові установи почали відмовлятися від транзакцій у юанях, зокрема і найбільший банк Китаю ICBC.

На тлі ризику вторинних санкцій розрахунки з Росією також обмежили Туреччина та ОАЕ. Водночас платежі з Росії до Казахстану стали проходити із затримками у два–три тижні.

На початку квітня Байден у телефонній розмові з лідером Китаю Сі Цзіньпіном висловив стурбованість тим, що Китай «підтримує військово-промисловий комплекс Росії». Після цього міністерка фінансів Джанет Єллен під час візиту до Пекіна попередила китайські банки, що допомога Росії в обході санкцій загрожує негативними наслідками.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні