Категорія
Новини
Дата

Китайська компанія зупинила торгівлю акціями після їхнього обвалу на 99% за 15 хвилин

1 хв читання

Китайський виробник цементу Tianrui Group опинився в центрі уваги після того, як у середу він призупинив торги акціями на тлі їхнього обвалу на 99% – приблизно до 0,05 гонконгських доларів, пише Bloomberg. Це майже знищило усю ринкову вартість компанії за 15 хвилин.

Ключові факти

  • Акції компанії Tianrui впали на 99% – приблизно до 0,05 гонконгських доларів, внаслідок чого її ринкова капіталізація скоротилася до 141 млн гонконгських доларів ($18 млн). 
  • У ході розпродажу з рук до рук перейшло близько 281 млн акцій, або третина акцій компанії, які перебувають у вільному обігу. З цієї суми понад 80 млн акцій було продано протягом останніх кількох хвилин сесії, відомої як заключний аукціон.
  • За даними агентства, раптове падіння акцій Tianrui є нагадуванням про ризики, повʼязані з маловідомими китайськими фірмами з високою концентрацією акцій та тими, хто займається такими методами фінансування, як використання акцій як застави боргу. 
  • Проблеми збиткової компанії також виникли у той час, коли безпрецедентна житлова криза викликає підвищену напругу серед забудовників та будівельних фірм країни.

Контекст

Компанія, зареєстрована в Гонконгу в 2011 році, має річну потужність виробництва цементу близько 58 млн т, при цьому її бізнес здебільшого орієнтований на центральний та північний Китай, згідно з офіційним сайтом компанії. Компанія також заявила, що її продукція використовувалася у великих вітчизняних інфраструктурних проєктах, таких як високошвидкісні залізничні лінії.

Згідно зі звітом, поданим у січні, контролюючий акціонер Tianrui Лі Люфа та його дружина спільно володіють приблизно 70% компанії. Виробник цементу також оголосив тоді, що він заклав 97 млн акцій, або 3,3% від загальної суми для забезпечення 12-місячного кредиту на суму до 166,5 млн юанів.

Торік Tianrui отримала чистий збиток у 634 млн юанів ($87,7 млн) порівняно з прибутком у 449 млн юанів у 2022 році. У якості причин компанія назвала слабкий попит, викликаний спадом на ринку нерухомості в Китаї, посилення ринкової конкуренції та високі витрати на сировину.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні