Азії загрожують одні з найгірших економічних перспектив за пів століття через кризу нерухомості в Китаї та політику США – прогноз Світового банку /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Азії загрожують одні з найгірших економічних перспектив за пів століття через кризу нерухомості в Китаї та політику США – прогноз Світового банку

Getty Images

Світовий банк знизив свій прогноз економічного зростання Китаю на наступний рік і попередив, що економіки країн Східної Азії, що розвиваються, зростатимуть одними з найнижчих темпів за останні пʼять десятиліть, оскільки протекціонізм США і зростаючий рівень боргу створюють економічні перешкоди, пише Financial Times.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Більш похмурі прогнози банку на 2024 рік підкреслюють стурбованість з приводу уповільнення економічного зростання в Китаї і того, як воно пошириться на країни Азії. Політики Китаю вже встановили один із найнижчих показників зростання за останні десятиліття на 2023 рік – близько 5%.
  • Посилаючись на низку слабких показників другої за величиною економіки світу, Світовий банк заявив, що тепер очікує, що економічне зростання Китаю буде становити 4,4% у 2024 році порівняно з 4,8%, на які він очікував у квітні. Він також знизив свій прогноз на 2024 рік зростання валового внутрішнього продукту для країн Східної Азії та Тихоокеанського регіону, що розвиваються, в тому числі Китаю, до 4,5% з прогнозу в квітні в 4,8%.
  • Прогнози свідчать, що на регіон, один із головних двигунів економічного зростання у світі, очікують найповільніші темпи зростання з кінця 1960-х років, окрім періодів таких надзвичайних подій, як пандемія коронавірусу, азійська фінансова криза і глобальний нафтовий шок 1970-х років.
  • Економісти очікували, що відновлення Китаю після суворого контролю над пандемією буде «стійкішим і значнішим, ніж виявилося», сказала Аадітья Матту, головний економіст Світового банку по Східній Азії та Тихоокеанському регіону.
  • Банк вказав на падіння роздрібних продажів у Китаї нижче за допандемічний рівень, стагнацію цін на житло, зростання заборгованості домогосподарств та відставання інвестицій приватного сектору.
  • Погіршення прогнозів також відображає те, що більша частина регіону – не тільки Китай – починає зазнавати впливу нової промислової та торгової політики США відповідно до Закону про зниження інфляції та Закону про чипи та науку. Запровадження у 2022 році відповідної політики, спрямованої на стимулювання виробництва у США та зниження залежності Америки від Китаю, вдарило по країнах Південно-Східної Азії. Їхній експорт електроніки та обладнання в США впав.

Контекст

У 2021 році величезна індустрія нерухомості Китаю зіткнулася з проблемами. Офіційний Пекін прагнув запобігти ризику появи «бульбашок». Для цього було вжито заходів проти зростання позик у забудовників (політика «трьох червоних ліній»), а також додано лімітів на іпотечне кредитування й максимальну орендну плату у великих містах. 

Обмеження кредитування призвело до істотного падіння кількості угод на ринку нерухомості. Зокрема, це спровокувало дефолт найбільшого китайського забудовника Evergrande, у портфоліо якого близько 1300 обʼєктів нерухомості в 280 містах Китаю. Також проблеми поширилися і на інших забудовників, які дедалі частіше стикаються з проблемами грошових потоків і невиплатою боргів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні