Китайський забудовник Country Garden опинився на межі дефолту /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Китайський забудовник Country Garden опинився на межі дефолту

Getty Images

Country Garden, найбільший приватний забудовник Китаю, попередив про потенційний дефолт по своїх міжнародних боргах, що завдасть серйозного удару по сектору нерухомості країни, що і так зазнає труднощів, пише Financial Times. Компанія має близько $200 млрд зобовʼязань і близько $10 млрд доларового боргу.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Компанія пропустила термін погашення частини заборгованості та не розраховує своєчасно виконати всі свої зобовʼязання за номінованими не в юанях боргами.
  • «Така невиплата може призвести до того, що відповідні кредитори групи вимагатимуть прискорення погашення відповідної заборгованості перед ними або вживуть заходів примусового характеру», – заявили в компанії у вівторок.
  • У заяві наголошується на раптовому погіршенні фінансового стану Country Garden, яка досі цього року витримувала загальногалузеву кризу на ринку нерухомості після дефолту в 2021 році її конкурента Evergrande.
  • Потенційний дефолт також посилює занепокоєння щодо сектору нерухомості Китаю, який зазвичай забезпечує понад чверть економічної діяльності країни, але протягом двох років страждає від затримок у будівництві після хвилі дефолтів за облігаціями забудовників.
  • Country Garden пропустила виплати за міжнародними облігаціями у серпні, що призвело до 30-денного пільгового періоду, протягом якого компанія ледве уникла дефолту минулого місяця. У вівторок компанія заявила, що не планує робити платежі «протягом відповідних пільгових періодів», один із яких спливає наступного тижня.
  • Sunac, ще один колишній великий приватний девелопер у Китаї, цього місяця отримав схвалення свого власного плану реструктуризації вартістю $10 млрд від Гонконгу. Проблеми Country Garden також посилили побоювання, що криза пошириться на інші галузі.
  • В окремій заяві для FT компанія заявила, що сподівається «комплексно вирішити поточні закордонні боргові ризики». У вересні компанія повідомила про збитки у розмірі $7 млрд за перше півріччя.

Контекст

У 2021 році величезна індустрія нерухомості Китаю зіткнулася з проблемами. Офіційний Пекін прагнув запобігти ризику появи «бульбашок». Для цього було вжито заходів проти зростання позик у забудовників (політика «трьох червоних ліній»), а також додано лімітів на іпотечне кредитування й максимальну орендну плату у великих містах. 

Обмеження кредитування призвело до істотного падіння кількості угод на ринку нерухомості. Зокрема, це спровокувало дефолт найбільшого китайського забудовника Evergrande, у портфоліо якого близько 1300 обʼєктів нерухомості в 280 містах Китаю.

Загальний обсяг заборгованості Evergrande – майже 2 трлн юанів (понад $300 млрд). Станом на середину 2021 року загальні активи компанії складали близько 2,2% від номінального ВВП Китаю (приблизно $323 млрд).

Нещодавно очільник проблемного китайського забудовника Evergrande Хуей Ка Ян опинився під слідством за підозрою в переведенні активів в офшор, у той час коли забудовник, який має борги, намагався закінчити свої незавершені проєкти.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні