Moodyʼs погіршило прогноз кредитного рейтингу Китаю на тлі зростання боргу і кризи на ринку нерухомості /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Moodyʼs погіршило прогноз кредитного рейтингу Китаю на тлі зростання боргу і кризи на ринку нерухомості

1 хв читання

Getty Images

Агентство Moodyʼs Investors Service знизило прогноз щодо китайських державних облігацій до негативного, йдеться у звіті. Таким чином агентство підкреслює зростання глобального занепокоєння з приводу рівня боргу в другій за величиною економіці світу.

Ключові факти

  • Згідно з повідомленням, Moodyʼs знизило прогноз зі «стабільного» до «негативного». Зазначається, що використання Китаєм фінансових стимулів для підтримки місцевих органів влади та зростання спаду у сфері нерухомості створюють ризики для економіки країни.
  • Китайський уряд заявив, що він «розчарований» рішенням Moodyʼs і що економіка країни «буде дуже стійкою та має великий потенціал». Вплив спаду на ринку нерухомості перебуває під контролем, йдеться у заяві міністерства фінансів, пише Bloomberg.
  • Оголошення Moodyʼs відбувається в той момент, коли проблеми на ринку нерухомості в Китаї викликають перехід до фіскального стимулювання, при цьому країна нарощує обсяги запозичень як основний захід для підтримки своєї економіки. 
  • Це викликало занепокоєння щодо рівня боргу країни, оскільки Пекін готується до рекордного випуску облігацій цього року.
  • Раніше цього року Fitch Ratings Ltd. заявило, що може переглянути суверенний кредитний рейтинг Китаю на рівні A+. Нещодавно агентство підтвердило такий рейтинг із стабільним прогнозом.

Контекст

Цього року відновлення економіки Китаю після обмежувальної політики Covid Zero виявилося слабшим, ніж очікувалося, а криза нерухомості поглибилася. Дані минулого тижня показали, що у листопаді скоротилася активність як у обробній промисловості, так і у сфері послуг, що зміцнює переконаність у тому, що необхідні додаткові дії уряду для підтримки відновлення економіки.

У жовтні президент Китаю Сі Цзіньпін дав зрозуміти, що різке уповільнення зростання і дефляційні ризики, що зберігаються, неприпустимі, оскільки уряд збільшив загальний бюджетний дефіцит до найбільшого за три десятиліття. Співвідношення дефіциту до ВВП у 2023 році складе 3,8%, що значно перевищує межу в 3%.

Востаннє Moodyʼs знижувало кредитний рейтинг Китаю в 2017 році з Aa3 до A1 через ймовірність суттєвого зростання боргу в масштабах усієї економіки та впливу, який це матиме на державні фінанси. Це було перше зниження рейтингу боргу Китаю з 1989 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні