Moodyʼs погіршило прогноз кредитного рейтингу Китаю на тлі зростання боргу і кризи на ринку нерухомості /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Moodyʼs погіршило прогноз кредитного рейтингу Китаю на тлі зростання боргу і кризи на ринку нерухомості

Getty Images

Агентство Moodyʼs Investors Service знизило прогноз щодо китайських державних облігацій до негативного, йдеться у звіті. Таким чином агентство підкреслює зростання глобального занепокоєння з приводу рівня боргу в другій за величиною економіці світу.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Згідно з повідомленням, Moodyʼs знизило прогноз зі «стабільного» до «негативного». Зазначається, що використання Китаєм фінансових стимулів для підтримки місцевих органів влади та зростання спаду у сфері нерухомості створюють ризики для економіки країни.
  • Китайський уряд заявив, що він «розчарований» рішенням Moodyʼs і що економіка країни «буде дуже стійкою та має великий потенціал». Вплив спаду на ринку нерухомості перебуває під контролем, йдеться у заяві міністерства фінансів, пише Bloomberg.
  • Оголошення Moodyʼs відбувається в той момент, коли проблеми на ринку нерухомості в Китаї викликають перехід до фіскального стимулювання, при цьому країна нарощує обсяги запозичень як основний захід для підтримки своєї економіки. 
  • Це викликало занепокоєння щодо рівня боргу країни, оскільки Пекін готується до рекордного випуску облігацій цього року.
  • Раніше цього року Fitch Ratings Ltd. заявило, що може переглянути суверенний кредитний рейтинг Китаю на рівні A+. Нещодавно агентство підтвердило такий рейтинг із стабільним прогнозом.

Контекст

Цього року відновлення економіки Китаю після обмежувальної політики Covid Zero виявилося слабшим, ніж очікувалося, а криза нерухомості поглибилася. Дані минулого тижня показали, що у листопаді скоротилася активність як у обробній промисловості, так і у сфері послуг, що зміцнює переконаність у тому, що необхідні додаткові дії уряду для підтримки відновлення економіки.

У жовтні президент Китаю Сі Цзіньпін дав зрозуміти, що різке уповільнення зростання і дефляційні ризики, що зберігаються, неприпустимі, оскільки уряд збільшив загальний бюджетний дефіцит до найбільшого за три десятиліття. Співвідношення дефіциту до ВВП у 2023 році складе 3,8%, що значно перевищує межу в 3%.

Востаннє Moodyʼs знижувало кредитний рейтинг Китаю в 2017 році з Aa3 до A1 через ймовірність суттєвого зростання боргу в масштабах усієї економіки та впливу, який це матиме на державні фінанси. Це було перше зниження рейтингу боргу Китаю з 1989 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні