Категорія
Новини
Дата

Книгарня Дмитра Феліксова Readeat за місяць продала книг на 6,9 млн грн

За перший місяць роботи у книгарні Readeat придбали 20 001 книгу на 6,9 млн грн, написав її засновник Дмитро Феліксов на своїй Facebook-сторінці.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти:

  • Загальний виторг від реалізації книг Readeat за місяць склав 6,9 млн грн. Феліксов інвестував у проєкт 8 млн грн. Лише перший вікенд приніс йому 1,6 млн грн виторгу
  • Середня вартість книги становила 343 грн. Хоча навесні в бізнес-модель Феліксов закладав меншу суму – орієнтовно 260 грн. 
  • Маржа складає 36,93%. «Це менше, ніж я розраховував, та я працюватиму над збільшенням», – пише Феліксов.
  • Найчастіше в книгарні Readeat купували книги видавництв Vivat, «Наш Формат», «Видавництво Старого Лева», «Букшеф», КСД, «Своя книга» (дистрибʼютор видавництв «Віхола» та Ukraїner, Корпорація Ранок (видавництва Ранок та Фабула), «Лабораторія». «Найбільше ми заробили на книгах «Нашого Формату», – каже Феліксов. 
  • У Readeat 5% від місячних продажів планували віддати на закупку книг до бібліотек шкіл Миколаївської області. Замість запланованих 250 000 грн зібрали більше – 343 356 грн. «Це означає, що ми допоможемо більшій кількості бібліотек оновити свій фонд сучасною українською літературою», – зазначає Феліксов. 

Контекст

Загалом в Україні понад 420 книгарень. Найбільші мережі – «Книгарня Є» (45 магазинів), КСД (43), «Книголенд» (33) та «Буква» (28), йдеться в дослідженні Українського інституту книги (УІК) за липень 2023 року та на сайтах книгарень. Серед найпопулярніших книжкових онлайн-ритейлерів – Yakaboo (1,8 млн відвідувань на місяць) і сайт «Книгарні Є» (1,3 млн відвідувань на місяць).

Тільки за половину 2023-го відкрилося 9 книжкових магазинів «Книгарні Є», повідомляла у серпні директорка видавництва Vivat Юлія Орлова. Самі Vivat за останній рік відкрили три магазини – у Києві, Львові та Івано-Франківську. Під час повномасштабного вторгнення запрацювали дві книгарні-кавʼярні «Видавництва Старого Лева» і незалежні книжкові крамниці «Місто», «Книжковий Лев», «Сковорода», Readeat. «Найближчим часом відкриваємо ще три книгарні», – анонсує PR-менеджерка КСД Тетяна Рябченко.

Виторг «Книгарні Є» у 2022 році зріс на 108 млн грн, до 418 млн грн, свідчать дані Opendatabot. Виторг «Книголенду» у 2022-му зріс майже на 1,5 млн грн, до 52 млн грн, йдеться у даних того ж джерела.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні