Категорія
Новини
Дата

Колишній власник збанкрутілого «Дельта Банку» Микола Лагун не зміг позбутися поруки за боргами перед Ощадбанком на 4,5 млрд грн

Північний апеляційний госпсуд відмовився задовольнити скаргу колишнього власника збанкрутілого «Дельта Банку» Миколи Лагуна. Скаржнику відмовлено в задоволенні позову про визнання недійсним договору поруки за борговими зобов’язаннями «Дельта Банку» перед Ощадбанком, пише Finbalance.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Таким чином апеляційний госпсуд залишив без змін рішення Госпсуду міста Києва від 11 березня 2020 року.
  • Свій позов до Госпсуду міста Києва Лагун обґрунтував тим, що договір поруки було укладено під впливом тяжкої для нього обставини та на вкрай невигідних умовах.
  • При цьому посилався на анексію Росією Криму, конфіскацію російською окупаційною адміністрацією всього нерухомого та рухомого майна «Дельта Банку» на півострові, заборону НБУ здійснювати діяльність на відповідній території.
  • Суди дійшли висновку, що вказані події не є важкими обставинами, оскільки стосуються й інших суб`єктів господарювання на території України.

Важливі цифри

З Лагуна як із поручителя за зобов’язаннями «Дельта Банку» за договорами про коррахунки має бути стягнуто $111,8 млн, €12,45 млн та 948 млн грн боргу перед Ощадбанком. (загалом це майже 4,5 млрд грн)

Контекст

Колишній український «Дельта Банк» було ліквідовано в 2015 році. Він був єдиним із категорії системно важливих, які були визнані неплатоспроможними упродовж економічної кризи 2014–2016 років.

Банкрутство «Дельта Банку» обійшлося Фонду гарантування вкладів у 16,2 млрд грн, які розподілили між його вкладниками в межах 200 000 грн, пише БізнесЦензор. Крім того, на момент ліквідації «Дельта Банк» був винен Нацбанку за рефінансування 9,3 млрд грн. Загальна сума всіх кредиторських вимог до Дельта Банку – 53,77 млрд грн.

Нині «Дельті» залишилося виплатити 8,6 млрд грн Фонду гарантування вкладів, 8,8 млрд грн – великим вкладникам, депозити яких не покриваються державними гарантіями на 200 000 грн, і 22 млрд грн – юридичним особам, чиї кошти зависли на рахунках у «Дельті». Але на погашення вимог кредиторів – лише 4 млрд грн. За даними НБУ, борг «Дельта Банку» з рефінансування на початок грудня 2019 року становив 4,9 млрд грн, з яких 766,9 млн грн Лагун був майновим поручителем. У вересні 2020 року НБУ відсудив у Миколи Лагуна низку земельних ділянок на 233 млн грн у рахунок погашення частини боргу «Дельта Банку» за рефінансуванням.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні