Категорія
Новини
Дата

Колишній власник збанкрутілого «Дельта Банку» Микола Лагун не зміг позбутися поруки за боргами перед Ощадбанком на 4,5 млрд грн

1 хв читання

Північний апеляційний госпсуд відмовився задовольнити скаргу колишнього власника збанкрутілого «Дельта Банку» Миколи Лагуна. Скаржнику відмовлено в задоволенні позову про визнання недійсним договору поруки за борговими зобов’язаннями «Дельта Банку» перед Ощадбанком, пише Finbalance.

Ключові факти

  • Таким чином апеляційний госпсуд залишив без змін рішення Госпсуду міста Києва від 11 березня 2020 року.
  • Свій позов до Госпсуду міста Києва Лагун обґрунтував тим, що договір поруки було укладено під впливом тяжкої для нього обставини та на вкрай невигідних умовах.
  • При цьому посилався на анексію Росією Криму, конфіскацію російською окупаційною адміністрацією всього нерухомого та рухомого майна «Дельта Банку» на півострові, заборону НБУ здійснювати діяльність на відповідній території.
  • Суди дійшли висновку, що вказані події не є важкими обставинами, оскільки стосуються й інших суб`єктів господарювання на території України.

Важливі цифри

З Лагуна як із поручителя за зобов’язаннями «Дельта Банку» за договорами про коррахунки має бути стягнуто $111,8 млн, €12,45 млн та 948 млн грн боргу перед Ощадбанком. (загалом це майже 4,5 млрд грн)

Контекст

Колишній український «Дельта Банк» було ліквідовано в 2015 році. Він був єдиним із категорії системно важливих, які були визнані неплатоспроможними упродовж економічної кризи 2014–2016 років.

Банкрутство «Дельта Банку» обійшлося Фонду гарантування вкладів у 16,2 млрд грн, які розподілили між його вкладниками в межах 200 000 грн, пише БізнесЦензор. Крім того, на момент ліквідації «Дельта Банк» був винен Нацбанку за рефінансування 9,3 млрд грн. Загальна сума всіх кредиторських вимог до Дельта Банку – 53,77 млрд грн.

Нині «Дельті» залишилося виплатити 8,6 млрд грн Фонду гарантування вкладів, 8,8 млрд грн – великим вкладникам, депозити яких не покриваються державними гарантіями на 200 000 грн, і 22 млрд грн – юридичним особам, чиї кошти зависли на рахунках у «Дельті». Але на погашення вимог кредиторів – лише 4 млрд грн. За даними НБУ, борг «Дельта Банку» з рефінансування на початок грудня 2019 року становив 4,9 млрд грн, з яких 766,9 млн грн Лагун був майновим поручителем. У вересні 2020 року НБУ відсудив у Миколи Лагуна низку земельних ділянок на 233 млн грн у рахунок погашення частини боргу «Дельта Банку» за рефінансуванням.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні