Категорія
Новини
Дата

Компанія-власник TikTok розроблятиме модель ШІ, навчену на чипах від Huawei – Reuters

1 хв читання

Китайська ByteDance – материнська компанія TikTok – планує розробити модель штучного інтелекту, навчену здебільшого на чипах від Huawei Technologies, пише Reuters з посиланням на три особи, знайомі з цим питанням. Обмеження в США змушують гіганта соцмереж повертатися додому в пошуках ШІ-чипів. 

⚡️Ексклюзивно: спікер на форумі «Енергія бізнесу» – Деніел Єрґін, віце-голова S&P Global, письменник та лауреат Пулітцерівської премії. Він автор бестселерів про енергетику та світову економіку, зокрема «The Prize» і «The New Map». Вже 9 жовтня зустрінемося. 

Долучайтеся до форуму!

Деталі

  • ByteDance переорієнтувалася на китайських постачальників чипів, що використовуються в штучному інтелекті, і прискорила розробку власних після того, як США в 2022 році почали обмежувати експорт ШІ-чипів від Nvidia.
  • ByteDance планує використовувати чип Huawei Ascend 910B для навчання моделі ШІ, що розмовляє багатьма мовами, розповіли представники компанії на умовах анонімності.
  • Поки що не відомо чи буде модель ШІ від ByteDance використовувати лише чипи Huawei. За словами співрозмовників агентства, материнська компанія TikTok вже використовує Ascend 910B, але переважно для менш трудомістких завдань виведення, які включають попередньо навчені моделі ШІ, що роблять прогнози. 
  • Навчання моделей ШІ набагато складніший процес і вимагає величезних обсягів даних, що зумовлює необхідність використання надзвичайно високопродуктивних чипів, таких як графічні процесори преміумкласу від Nvidia.
  • Можливості та складність нової моделі, що вимірюються її обчислювальними параметрами, будуть менш потужними, ніж існуюча модель штучного інтелекту Doubao від ByteDance, зазначив один із співрозмовників видання. 
  • ByteDance не відповіла на запит про коментарі. Майкл Гьюз, представник TikTok у Вашингтоні, сказав, що «ніяка нова модель не розробляється». Huawei не відповіла на запити про коментарі.

Контекст

Передові мікросхеми ШІ дуже потрібні ByteDance, оскільки вони дозволяють розробляти надійніші та потужніші алгоритми для TikTok і програми для створення коротких відео під назвою Douyin. Крім того, вони мають схожий на ChatGPT сервіс чат-ботів під назвою Doubao. ByteDance використовувала чипи A100, H100, A800 і H800 від Nvidia, причому перші дві партії було придбано ще до того, як США ввели торгові санкції.

На початку серпня стало відомо, що ByteDance розробила свою власну ШІ-модель для генерації відео з текстів – чергову конкурентку Sora, яку OpenAI представила в лютому цього року.

ШІ-модель для перетворення текстів у відео називається Jimeng AI й розроблена вона компанією Faceu Technology, що належить ByteDance. Спочатку Jimeng AI запустили для Android 31 липня. А 6 серпня китайська модель з’явилась в Apple App Store, але лише для користувачів з Китаю.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд