Категорія
Новини
Дата

Власник TikTok та американська Broadcom розробляють ШІ-чип на тлі протистояння між США й Китаєм – Reuters

1 хв читання

Китайська ByteDance працює з американським розробником мікросхем Broadcom над вдосконаленим процесором штучного інтелекту (ШІ). Про це пише Reuters з посиланням на джерела, знайомі з цим питанням. Це може забезпечити власника TikTok високоякісними чипами.

США та Китай жорстко конкурують за лідерство у сфері розробки та виробництва передових чипів ШІ. Це питання має значний вплив на геополітику, економіку й майбутнє технологій.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Новий – 5-нанометровий чип – відповідатиме експортним обмеженням США, а виробничі роботи будуть передані на аутсорсинг тайванській TSMC, повідомили співрозмовники агентства.
  • За їхніми словами, співпраця ByteDance з Broadcom щодо нового чипу допоможе скоротити витрати на закупівлі та забезпечить стабільне постачання високотехнологічних напівпровідників.
  • TSMC навряд чи зможе розпочати виробництво нового чипа цього року, зазначають джерела. Один із співрозмовників сказав, що проєктні роботи йдуть повним ходом, але до початку виробництва ще далеко.
  • ByteDance за допомогою передових чипів хоче зробити свої алгоритми потужнішими. Окрім TikTok та китайської версії додатку для створення коротких відеороликів Douyin, ByteDance працює з низкою популярних додатків, включаючи сервіс чат-ботів Doubao, який є подібним до ChatGPT та має 26 млн користувачів.
  • Для підтримки свого просування у сфері ШІ ByteDance придбала чипи Nvidia, кажуть проінформовані джерела.

Контекст

ByteDance, як і багато інших світових технологічних компаній, приділяє велику увагу галузі генеративного ШІ, але їй та іншим китайським компаніям доводиться боротися дефіцитом ШІ-чипів, на відміну від колег з інших країн.

Після запровадження обмежень у США у Китаї виник підпільний ринок чипів. Китайські постачальники раніше заявляли, що вони перехоплюють надлишки запасів, які потрапляють на ринок після того, як Nvidia відправляє великі партії великим американським фірмам або імпортує їх через компанії, зареєстровані в таких місцях, як Індія, Тайвань і Сінгапур.

Китай вкладає безпрецедентні кошти у вітчизняну напівпровідникову промисловість. За оцінками SIA, у країні будують щонайменше 23 виробничі обʼєкти з запланованими інвестиціями у понад $100 млрд до 2030 року. На той час Китай матиме більше половини світових потужностей галузі з виробництва напівпровідників старого покоління, зазначають аналітики. 

Nvidia контролює понад 90% китайського ринку чипів штучного інтелекту вартістю $7 млрд. Компанія робить ставку на чипи спеціально для Китаю (H20, L20 і L2), які допоможуть зберегти свою частку на ринку країни після посилення експортних обмежень у США, які заборонили їй постачати продукцію, у тому числі вдосконалені чипи A800 та H800. Самі A800 та H800 були представлені як альтернатива для китайських клієнтів у листопаді 2022 року, приблизно через місяць після того, як США вперше обмежили експорт сучасних мікрочипів й обладнання до Китаю.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд