Категорія
Новини
Дата

Нафтотрейдер «Альянс-Україна» перейшов у держвласність

1 хв читання

Фонд державного майна зареєстрував права власності держави на 100% частки у статутному капіталі ТОВ «Нафтова компанія «Альянс-Україна», повідомив голова ФДМУ Віталій Коваль. Мінʼюст пов'язує ці активи з російським бізнесменом, колишнім топменеджером компанії «Роснєфть» Едуардом Худайнатовим.

Команда Forbes відібрала 250 найбільш перспективних компаній. Хто потрапив у перелік NEXT 250? Дізнавайтесь у новому випуску Forbes Ukraine! Купуйте журнал вже зараз!

Деталі

  • Фонд держмайна тепер готуватиме нафтотрейдера, активи якого оцінюються у понад 450 млн грн, до продажу. 
  • Націоналізовану компанію передали ФДМУ після відповідного рішення Вищого антикорупційного суду.
  • Також цим рішенням Фонд отримав 49% у ТОВ «Альянс Холдинг», 51% якої володіє компанія Shell. Команда Фонду наразі очищує націоналізовану частку та реєструє право власності за державою, зазначив Коваль.

Контекст

Мінʼюст у жовтні 2023 року подав до ВАКС позов про стягнення в дохід держави активів Худайнатова.

У січні 2024-го ВАКС не дозволив націоналізацію мережі. Причина – після повномасштабного вторгнення Shell довела свою частку в українській «дочці» до 97,4% після двох етапів докапіталізації. Частку компанії, яку Мінʼюст повʼязував з Худайнатовим, було розмито до 2,6%.

2 квітня Апеляційна палата ВАКС дозволила націоналізувати 49% частки «Альянс Холдінг», яка володіє мережею АЗС Shell. За словами співрозмовника Forbes у Мінʼюсті, суд погодився з аргументом, що Shell розмила частку компанії Худайнатова вже після того, як той потрапив під санкції.

До російського вторгнення Shell мала 131 АЗС в Україні. Зараз функціонує 118. До війни вартість однієї АЗС компанії могла становити $500 000–700 000. Тобто вартість всієї мережі – до $92 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні