Категорія
Новини
Дата

Держава може націоналізувати мережу АЗС Shell: Мін’юст подав позов

Міністерство юстиції України подало позов до Вищого антикорупційного суду, щоб стягнути у дохід держави активи підсанкційного росіянина Едуарда Худайнатова, у переліку ТОВ «Альянс Холдинг», яка керує мережею АЗС Shell. Про це повідомила пресслужба Мін’юста.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти:

  • Мінʼюст 4 жовтня подав позов до ВАКС про застосування проти Едуарда Худайнатова санкції «стягнення в дохід держави активів, якими особа володіє чи керує».
  • Одна з компаній, яку просять націоналізувати – ТОВ «Альянс Холдинг», яка керує мережею АЗС Shell.
  • ТОВ «Альянс Холдинг» належить компанії «Цицерон», 97,4% якої контролює Shell Netherlands.
  • У переліку Мінʼюста також компанії Todwick Holdings Ltd, Cicerone Holding B.V., Bogstone Holding B.V., ТОВ «Інвест-Регіон», Коларова Івана, Eatongate Holdings Limited, ТОВ «Нафтова Компанія «Альянс-Україна», ТОВ «Рентойл», ТОВ «Альянсукраїна», ТОВ «Альянс Ойл Україна».
  • Едуард Худайнатов, за повідомленням Мін’юста – власник «Незалежної нафтогазової компанії» та колишній перший віцепрезидент, заступник голови правління, член ради директорів ПАТ «НК «Роснафта».
  • За даними Мін’юста, Худайнатов за допомогою підконтрольних йому підприємств постачає пальне на потреби державного оборонного комлексу РФ та сплачує країні-агресору значні обсяги податків і зборів.
  • Shell в Україні завжди прагне повністю дотримуватися всіх відповідних національних та міжнародних законів та нормативних актів, повідомив у письмовій відповіді Forbes Петер Керекдярто, керівник групи компаній Shell в Україні.
  • «Ми поділимося з судом нашими аргументами та доказами та будемо захищати наші права в Україні», — написав Керекдярто.

Оновлено після публікації: додано позицію Shell.

Контекст

В умовах війни держава повинна повернути під своє управління деякі стратегічні енергетичні об’єкти, якщо це можливо за законодавством, заявив президент України Володимир Зеленський. «…щоб уникнути ризиків», – сказав Зеленський в інтерв’ю Наталії Мосейчук, яке було оприлюднено 27 серпня.

Співрозмовники Forbes вважали, що йшлося про газовий бізнес Дмитра Фірташа, активи групи VS Energy, яку повʼязують із підсанкційними росіянами, можливо, про енергетичний бізнес Костянтина Жеваго.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні