Категорія
Новини
Дата

Фонд держмайна отримав в управління 49% мережі АЗС Shell

Фонд державного майна отримав санкційні активи росіянина Едуарда Худайнатова, зокрема 49% ТОВ «Альянс Холдинг», яке керує українською мережею автозаправних станцій під брендом Shell. Про це йдеться у повідомленні ФДМУ.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Крім мережі АЗС, Фонд держмайна отримав 100% частки у статутному капіталі ТОВ «Нафтова компанія «Альянс-Україна», що володіє нафтобазою та нерухомістю.
  • Наразі ФДМУ здійснює процес очищення цих активів від арештів та заборон для реєстрації права власності за державою.
  • Отримані від продажу санкційного майна кошти будуть спрямовані до Фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

Контекст

Мінʼюст у жовтні 2023 року подав до ВАКС позов про стягнення в дохід держави активів підсанкційного російського бізнесмена Едуарда Худайнатова, який є власником ВАТ «Незалежна нафтогазова компанія» та колишнім першим віцепрезидентом, заступником голови правління, членом ради директорів «Роснафти». Мета – націоналізація його українських активів. У переліку – компанія, яка управляє мережею заправок Shell. 

ЄС вніс до санкційного списку Едуарда Худайнатова в червні 2022-го. Україна запровадила санкції проти нього в жовтні 2022-го.

З 2007 року власник мережі Shell в Україні – ТОВ «Альянс Холдинг». Це було спільне підприємство, 51% якого належало Shell, 49% – «Альянс Ойл Україна», за даними профільного видання enkorr.ua. «Альянс Ойл Україна» була дочірньою структурою Незалежної нафтогазової компанії (ННК) росіянина Едуарда Худайнатова, каже директор компанії «Консалтингова група А-95» Сергій Куюн.

Глобальна компанія Shell Netherlands володіє «Альянс Холдинг», що керує мережею заправок Shell в Україні, повідомила Forbes пресслужба «Shell Україна».

На початку квітня Апеляційна палата ВАКС задовольнила апеляцію Мінʼюсту і дозволила стягнути на користь України 49% ТОВ «Альянс Україна», якому належить мережа АЗС Shell. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні