ВАКС не дозволив націоналізацію мережі АЗС Shell. Мін’юст подаватиме апеляцію /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

ВАКС не дозволив націоналізацію мережі АЗС Shell. Мін’юст подаватиме апеляцію

Shutterstock

Вищий антикорупційний суд ухвалив рішення щодо позову Міністерство юстиції про застосування санкції у виді стягнення активів до підсанкційного росіянина Едуарда Худайнатова, повідомила голова департаменту санкційної політики Мін'юсту Інна Богатих. Зокрема, суд відмовив у стягненні частки в ТОВ «Альянс Холдинг», яка керує мережею заправок Shell в Україні.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові фати

  • Мінʼюст просив стягнути 49% частки у статутному капіталі ТОВ «Альянс Холдинг», а також 100% частки у статутному капіталі ТОВ «НК «Альянс-Україна».
  • ВАКС відмовив у стягненні частки в ТОВ «Альянс Холдинг» та задовольнив позов щодо стягнення 100% частки у капіталі ТОВ «НК «Альянс-Україна».
  • «Після початку повномасштабного вторгнення материнська компанія (Нідерланди) збільшила статутний капітал, розмивши частку Худайнатова у ТОВ «Альянс Холдинг» до 2,56%. Були отримані відповідні дозволи місцевих вповноважених органів», – повідомила Богатих.
  • За її словами, залучені кошти лише частково надійшли українському підприємству і були перераховані у якості обігових, у вигляді позик, безповоротної фіндопомоги та не були внесені до статутного капіталу.
  • Представниця Мінюсту заявила, що кошти відразу були використані для забезпечення господарської діяльності компаній, у т.ч. й для розрахунку з ТОВ «НК «Альянс-Україна», який у відомстві повʼязують з Худайнатовим.
  • «Рішенням ВАКС не задоволена. Готуємо апеляцію», – написала Богатих.

Контекст

Едуард Худайнатов – громадянин Росії, власник «Незалежної нафтогазової компанії» та колишній перший віцепрезидент, заступник голови правління, член ради директорів ПАТ «НК «Роснафта».

Європейський Союз вніс до санкційного списку Едуарда Худайнатова в червні 2022-го. Україна запровадила санкції проти нього в жовтні 2022-го.

Минулого року Мін’юст звернувся до Вищого антикорупційного суду з позовом проти Худайнатова. Мета – націоналізувати його українські активи. У переліку – компанія, яка управляє мережею заправок Shell. 

З 2007 року власник мережі Shell в Україні – ТОВ «Альянс Холдинг». Це було спільне підприємство, 51% якого належало Shell, 49% – «Альянс Ойл Україна», за даними профільного видання enkorr.ua. «Альянс Ойл Україна» була дочірньою структурою «Незалежної нафтогазової компанії» («ННК») росіянина Едуарда Худайнатова, каже директор компанії «Консалтингова група А-95» Сергій Куюн.

Глобальна компанія Shell Netherlands володіє «Альянс Холдинг», яка керує мережею заправок Shell в Україні, повідомила Forbes пресслужба Shell Україна.

Бенефіціарний власник ТОВ «Альянс Холдинг» – нідерландська компанія «Цицерон Холдинг Б.В», за даними YouControl. Тобто формальних звʼязків між Худайнатовим і «Альянс Холдинг» немає. У 2022-2023 глобальна компанія довела свою частку в українській дочці до 97,4%. Детальніше про справу – у матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні