Категорія
Новини
Дата

Апеляція ВАКС дозволила націоналізацію 49% мережі АЗС Shell – Мінʼюст

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду задовольнила апеляцію Міністерства юстиції і дозволила стягнути на користь України 49% ТОВ «Альянс Україна», якому належить мережа АЗС Shell. Про це повідомила у Facebook голова департаменту санкційної політики Мінʼюсту Інна Богатих.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «49% ТОВ «Альянс Україна» (мережа заправок Shell) стягнуто на користь України – Апеляційна палата ВАКС задовольнила апеляцію Мінʼюсту», – написала Богатих.
  • У січні цього року ВАКС не дозволив націоналізацію мережі АЗС Shell. Мін’юст подав апеляцію.

Контекст

Мінʼюст у жовтні 2023 року подав до ВАКС позов про стягнення в дохід держави активів підсанкційного російського бізнесмена Едуарда Худайнатова, який є власником ВАТ «Незалежна нафтогазова компанія» та колишнім першим віцепрезидентом, заступником голови правління, членом ради директорів «Роснафти». Мета – націоналізація його українських активів. У переліку – компанія, яка управляє мережею заправок Shell. 

ЄС вніс до санкційного списку Едуарда Худайнатова в червні 2022-го. Україна запровадила санкції проти нього в жовтні 2022-го.

З 2007 року власник мережі Shell в Україні – ТОВ «Альянс Холдинг». Це було спільне підприємство, 51% якого належало Shell, 49% – «Альянс Ойл Україна», за даними профільного видання enkorr.ua. «Альянс Ойл Україна» була дочірньою структурою «Незалежної нафтогазової компанії» («ННК») росіянина Едуарда Худайнатова, каже директор компанії «Консалтингова група А-95» Сергій Куюн.

Глобальна компанія Shell Netherlands володіє «Альянс Холдинг», що керує мережею заправок Shell в Україні, повідомила Forbes пресслужба Shell Україна.

Бенефіціарний власник ТОВ «Альянс Холдинг» – нідерландська компанія «Цицерон Холдинг Б.В», за даними YouControl. Тобто формальних звʼязків між Худайнатовим і «Альянс Холдинг» немає. У 2022–2023 роках глобальна компанія довела свою частку в українській «дочці» до 97,4%. Детальніше про справу – у матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні