Категорія
Новини
Дата

Конкурс на керівника НАБУ буде оголошено найближчим часом – Зеленський

Конкурс на керівника Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) буде оголошено найближчим часом. Про це заявив президент на брифінгу з премʼєр-міністром Норвегії, відповідаючи на запитання журналістів, пише «Інтерфакс-Україна»

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Щодо НАБУ: конкурс має бути оголошений, має бути повний склад комісії. Впевнений, найближчими днями чи тижнями це буде зроблено», – заявив Зеленський.
  • Водночас, за словами президента, питання призначення спеціального антикорупційного прокурора вивчає спеціальна комісія.
  • «Щодо керівника САП, то не президент, а інша комісія вирішує, хто переможе. Після цього вирішує генеральний прокурор, а не президент», – додав Зеленський.
  • Після надання Україні статусу держави – кандидата в ЄС їй для подальшої можливості стати повноправним членом «було надано низку рекомендацій у сфері реалізації реформ, а не вимог».
  • Щодо інших реформ, крім антикорупційних, то, як зазначив Зеленський, усі вони будуть доведені до кінця та проголосовані.
  • «Є дуже велика довіра до України. Всі бачать, як ми йдемо вперед на шляху до повноправного членства в ЄС. Усі реформи буде проведено та проголосовано. Я не маю жодних сумнівів. Усе буде зроблено в порядку пріоритетів для нашої держави», – резюмував він.

Контекст

Спеціальна антикорупційна прокуратура досі не має керівника. Колишній очільник САП Назар Холодницький звільнився з посади у серпні 2020 року.

У січні 2021 розпочався конкурс на голову САП. Наразі він перебуває на фінальній стадії. У фінал вийшли двоє кандидатів: детектив НАБУ Олександр Клименко (246 балів) та прокурор Генпрокуратури Андрій Синюк (229 балів).

У Раді громадського контролю НАБУ заявляють, що за процедурою лишилося оголосити результати. Але цей процес відтерміновується конкурсною комісією. «Якщо Україна не виконає цих зобовʼязань, вона автоматично позбавиться статусу кандидата на вступ ЄС, а отже, втратить велику частку міжнародної підтримки, що в умовах війни особливо необхідно», – зазначають у раді.

19 жовтня 2021 року Верховна Рада змінила закон про НАБУ – тепер директора призначає Кабмін. Документ закріплює гарантії незалежності бюро від уряду, а зміна статусу НАБУ на орган виконавчої влади не потребуватиме додаткових рішень і бюро зможе продовжити роботу. Повноваження чинного директора НАБУ Артема Ситника закінчилися у квітні 2022 року.

Напередодні президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, виступаючи у Верховній Раді, закликала Україну зосередитися на реалізації закону про деолігархізацію, а також активізувати боротьбу з корупцією, призначивши керівників САП і НАБУ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні