Категорія
Новини
Дата

Голова Єврокомісії закликала Україну призначити керівників САП та НАБУ і реалізувати закон про деолігархізацію

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн закликає Україну зосередитися на реалізації закону про деолігархізацію, а також активізувати боротьбу з корупцією, призначивши керівників Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) і Національного антикорупційного бюро України. Про це пише Інтерфакс-Україна з посиланням на виступ фон дер Ляєн у Верховній Раді.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Сьогодні Україна єдина країна у Східному партнерстві, яка ухвалила закон, щоб розщепити кліщі олігархічної влади на економіку. Тепер треба зосередитися на реалізації цього закону та врахувати у належний спосіб усі висновки Венеціанської комісії», — сказала фон дер Ляєн.
  • Вона також закликала Україну активізувати роботу інституцій з боротьби з корупцією і якнайшвидше призначити для цього відповідальне керівництво. Вона наголосила, що керівників САП та НАБУ має бути призначено у найкоротші терміни. «Інвестиції (у відновлення України) мають йти поряд із реформами. Розпочніть боротьбу з корупцією», — заявила фон дер Ляєн.
  • Вона також звернула увагу парламенту на необхідність ухвалення закону про медіа та розроблення планів щодо реформи Конституційного Суду, зокрема законодавство для відбору суддів.
  • «Попереду довга дорога, але Європа на вашому боці… Ми йтимемо цією дорогою, минаючи важкі часи, аж доки ви не відкриєте двері, які ведуть до вашого світлого майбутнього в Європейському Союзі», — сказала фон дер Ляєн.

Контекст

Лідери країн ЄС підтримали надання статусу кандидата в члени ЄС Україні та Молдові на саміті Європейської Ради в четвер, 23 червня. Україна подала заявку на членство в ЄС 28 лютого 2022 року, на п’ятий день повномасштабного вторгнення Росії.

17 червня Єврокомісія рекомендувала визнати європейську перспективу України та надати їх статус кандидата на вступ до спільноти. У проєкті підготовлених висновків засідання йдеться, що «Європейська рада ухвалила рішення про надання статусу країни-кандидата Україні та Республіці Молдова».

Водночас для України прописали вимоги, які вона має виконати, щоб не втратити новий статус і просуватися до наступного етапу процедури. Зокрема, йдеться про боротьбу з корупцією та судову реформу.

У ЄС зазначають, що офіційні переговори з кандидатами розпочнуться після виконання ними умов, зазначених у висновках Єврокомісії щодо заявок на членство. 

Сама процедура членства – це процес, який охоплює складний набір кроків та умов, які зазвичай можуть тривати понад 10 років. Хорватія була останньою країною, яка приєдналася до блоку. Процес подання заявки тривав 10 років, перш ніж її було офіційно прийнято у 2013 році.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні